Начало Новини Образование Младежка банка – Велико Търново, спечели първия си проект за танцово училище

Младежка банка – Велико Търново, спечели първия си проект за танцово училище

771

Първия си проект спечели екипът на Младежка банка във Велико Търново и той е насочен срещу насилието в училище. Проектът се нарича „Street dance срещу насилието в училище“ и негов основен двигател е Мария Казарина, третокурсничка във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Тя е автор на идеята и координатор на проекта, който ще обедини около 40 тийнейджъри в две танцови групи. Мария е замислила провеждането на уъркшопи за деца и младежи, склонни към агресивно поведение и момчета и момичета, които вече са ставали жертви на насилие в училище. В малкото ѝ училище по танци могат да се включат момчета и момичета от 5 до 12 клас. Тийнейджърите ще танцуват и така заедно ще се учат на толерантност, разбиране и приемане на другия. За да засили ефекта от забавлението, Мария е замислила беседи със студенти по психология и педагози и интересни ролеви игри.

Стрийт денс, хип-хоп, брейк са част от танците, които Мария ще преподава на всички, които се включат в групите. Музиката е тази, която тийнейджърите слушат и харесват, затова и танците са съобразени с възрастта на участниците. Не е задължително те някога да са танцували, стъпките са лесни и са точно в стиловете, които те обичат, казва Мария Казарина. Самата тя е учила балет и танци в школата на майка ѝ „Виргиния балет“ и вече помага на родителите си като хореограф.

Проектът на Младежка банка във Велико Търново е първият, който фонд „Гласове“, който работи към фондация „Работилница за граждански инициативи“, подкрепя. Средствата, с които фондът финансира идеята на Младежка банка – Велико Търново, са набрани по време на първия благотворителен концерт „Изкуство срещу насилието“.