Начало Новини Благотворителност Най-младият кръводарител от Търново за Хитрино е 29-годишна жена

Най-младият кръводарител от Търново за Хитрино е 29-годишна жена

1005

Няма нито един млад човек от Великотърновска област във възрастта от 18 до 28 години, който да е дарил тези дни кръв за пострадалите от взрива в Хитрино. Това показва профилът на дарилите кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” в старата столица през изминалата седмица.

Съотношението между дарилите кръв мъже и жени е 1:1, с минимален превес на мъжете. Най-младият кръводарител за Хитрино е 29-годишна жена, която дарява за 4-ти път. Най-възрастният пък е 49-годишна търновка, която е донор за 10-ти път. 80% от дарилите кръв за пострадалите в Хитрино са редовни кръводарители.

И през тази седмица в Кръвцентъра очакват доброволци. Към момента, има остра нужда от кръводарители с кръвна група „В +” и „А –”.

„Дарената кръв се изследва за СПИН, Сифилис, Хепатит В и Хепатит С. Ако поради някаква причина човек не може да дари кръв, а иска да помогне, може да организира свои приятели, близки, колеги, дори съученици, стига дарителите да са във възрастта от 18 до 60 години и да не приемат медикаменти“, поясняват от болницата във Велико Търново.

Затова ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” и Отделението по трансфузионна хематология отправя призив към желаещите да помогнат, като дарят кръв, в удобно за тях време, от 19 до 23 декември 2016 г., от 8:00 до 13:00 ч., на място в стационара на ул. „Ниш“ №1, Велико Търново 5000.

От болницата припомнят, че минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, да не приемат медикаменти, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и съгласно чл. 157 ал. 1 т. 2 от КТ и чл. 50 ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските имат право на 2 дни платен служебен отпуск.