Начало Новини Бизнес Националният рамков договор 2017 ще влезе в сила от 1 април

Националният рамков договор 2017 ще влезе в сила от 1 април

1056

Националният рамков договор 2017 ще влезе в сила от 1 април. Това каза д-р Христо Димитров, зам.-председател на РК на БЛС – Велико Търново и общопрактикуващ лекар.

Той заяви, че остава да се разработят конкретни методики, които не са малко като работа и да се синтезират всички предложения към НРД, които също са в огромен обем и включват подробности, които са много важни за правилното функциониране на Договора и за нашата работа. “Както знаете, дяволът винаги е „скрит“ в дребните детайли и пътят към ада е покрит с добри намерения, това са стари истини. Така че в дребните подробности се крият големите опасности. Затова и не мога да кажа какво и как ще се случи, докато не го видим официално черно на бяло. Тогава вече ще можем да коментираме. При всички случаи договорът влиза в сила от 1 април, така че дотогава трябва да е изготвена цялата съпътстваща документация, включваща приложения и методики, и да бъде публикуван в Държавен вестник“, поясни д-р Димитров. Той уточни, че все още не са ясни параметрите на договора, тъй като още не са готови приложенията и методиките към него.

„Финансовата рамка е общо взето ясна отдавна. Тя се приема с бюджета на държавата, тоест бюджета на Здравноосигурителната каса. Той е част от националния бюджет, който е приет в края на миналата година, тоест там няма някакви очаквания. Има един резерв, от който щели да извадят някакви милиони за доболнична помощ, става въпрос за някакви проценти, евентуално. Но, нали разбирате, че това са детайли. Ние имаме гласуван бюджет за годината и всичко друго са „лобистки игрички“ – да прехвърлим няколко милиона от тук – от там, от което, може би няколко души ще се почувстват щастливи“, поясни д-р Димитров.