Начало Новини Инфраструктура Нова мобилна система за сигурност предстои да бъде въведена в Общината

Нова мобилна система за сигурност предстои да бъде въведена в Общината

831

овата мобилна система за сигурност, която предстои да бъде въведена в Община Велико Търново, ще допълни функциите на телефон 112. Тя ще е на две платформи – интернет сайт, който ще е като команден център и мобилно приложение за телефон. Това съобщи пред журналисти при представяне на проекта един от неговите създатели Невен Боянов. Системата ще улесни реакцията на отговорните институции при евентуални наводнения, пожари, земетресения, природни бедствия, прояви на тероризъм и насилие, както и при епидемии и пандемии.

„Ние знаем, че организациите, които се занимават с решаването на тези проблеми, си вършат работата добре, но има някои проблеми, които имат нужда от по-голямо внимание. Сред тях са липсата на достатъчно актуална информация, тоест по време на самото събитие, ние да получаваме информация за него по надеждни и подходящи канали, директно в центъра, който се занимава с проблематиката. След това много важна е и достоверността на тази информация, като един от начините за гаранция са географските координати, които ще се получават. Целим и подобряване на координацията между гражданите и институциите, чрез използване на такива модерни средства за комуникация като мобилни телефони – от мястото на събитието към командния център и обратно“, обясни специалистът. Той посочи и, че целта на новата система не е да замени съществуващите – като тел. 112, а да ги обогати. Чрез нея информация, освен устно, ще може да се подава и чрез снимки и видеоматериали.

Друг плюс е това, че хората, които използват приложението ще получават актуална информация, за което не е нужда постоянна връзка към интернет. Освен това, те ще имат възможност и да изпращат сигнали. Към момента се провежда тестване на прототипа, предстои обучение на служители от Община Велико Търново и реалното и въвеждане в действие. Името на продукта е „Безопасност 365“, а подобни са разработвани до момента за ЮАР и САЩ.