Начало Новини Инфраструктура Ново разписание на БДЖ събуди протест

  Ново разписание на БДЖ събуди протест

  882

  Промяна в разписанието на влак на Българските държавни железници предизвика недоволството на жители на град Плачковци, област Габрово.

  Те направиха подписка с искане на промяна на разписанието и обявиха, че новият час на тръгване на влака ще ги остави без транспорт от работа до дома, съобщи гражданска инициатива за обществен релсов транспорт в писмо до медийте.

  Новото разписание влиза в сила на 11 декември. Влак №40104 (Стара Загора – Горна Оряховица) ще тръгва от Трявна в 15:22 ч., а не в 17:03 ч.

  “Този ранен час няма да устройва никой от нас – работещите”, пишат авторите на писмото до управителя на БДЖ “Пътнически превози” Димитър Костадинов, областния управител на Габрово Николай Сираков, кметовете на Дряново инж. Мирослав Семов и на Трявна Дончо Захариев. То бе подписано от повече от 100 души.

  “Ние сме група пътуващи граждани, които от години използват услугите на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД за придвижване от местоживеене до месторабота и обратно на територията на населените места от област Габрово и област Велико Търново. Голяма част от нас са служители на БДЖ и НК „Железопътна инфраструктура.

  Това го прави изключително удобен за всички нас за връщане от работните ни места, както и за отиващите на работа за нощна смяна”, обясняват хората.

  “Идва зима и ние сме меко казано разтревожени как ще се прибираме от работа до домовете си. Ситуацията ни е безизходна, защото друг обществен транспорт между Трявна и Дряново няма. Въпросът засяга и пътуващите за Горна Оряховица от Велико Търново, Дряново, Царева Ливада, Трявна и Плачковци. 

  Призоваваме Ви, да съдействате да не се променя разписанието на движението на влак №40104 по направлението Плачковци – Горна Оряховица с разписанието, което ще влезе в сила от 11.12.2016 г. или да се замени с друг влак със същото разписание на движение. Само така ще се потуши създалото се обществено безпокойство в региона и ще се предоставя адекватна транспортна услуга от страна на БДЖ, съобразена с удобството на населението.”

  Новото разписание запазва същия обем на превозите на БДЖ за 2016/2017 г. – 20.045 мил. км. Освен промяната на разписанието на този влак има и някои други промени. Предвидено е спирането на международния бърз влак София – Будапеща през Видин, пуснат като пилотен по европейския проект RAIL4SEE. Румънските дъжавни железници CFR пускат влакове – Видин – Крайова и Русе – Букурещ.