Начало За Забава Театър Пипи Дългото чорапче гостува на сцената на Куклен театър „Весел“ в града

Пипи Дългото чорапче гостува на сцената на Куклен театър „Весел“ в града

1022

В съботния афиш на Куклен театър „Весел“, от 11:00 часа в читалище “Искра“, ще гостува спектакъл на ДКТ “Васил Друмев” – Шумен. Това информират от пресцентъра на културната институция.

Заглавието е вдъхновено от любимата на много деца книга “Пипи Дългото чорапче“ на Астрид Линдгрен. Драматизацията на текста, както и режисурата са на Съби Събев. Сценографията и костюмите са дело на Диляна Асенова, а музиката – на Красен Иванов. Как се става „нещотърсач” и защо „светът е пълен с чудни неща и има нужда някой да ги намери”, ще разкрият за зрителите Димитрия Милушева, Александра Михайлова, Елена Атанасова, Александър Валериев, Валери Георгиев и Живко Гущеров. Актьорите, познати на публиката от редица спектакли на шуменския театър, ще се превъплътят в ролите на Пипи, Томи, Аника, Господин Нилсон и Кралят на остров Корекоредут.

Астрид Линдгрен е обявена за най-прочутата шведка на XX век. През дългия си живот написва 88 книги и получава стотици литературни награди. Историите и – за Братята с лъвски сърца, за Емил от Льонеберя, за Карлсон, за Мио, за Роня, дъщерята на разбойника – се четат и до днес. А дъщерята на Астрид Линдгрен измисля името Пипи Дългото чорапче, докато боледува и иска истории за точно тази героиня от своята майка. Талантлива и отдадена, на Астрид не и остава нищо друго, освен с богатото си въображение да „създаде“ едно чудно дете с още по-чуден живот. И така, години наред, Пипи Дългото чорапче радва малки и големи. Шуменските театрали вече са гостували на търновска сцена с „Тримата братя и златната ябълка“, а през 2017 г. ще представят на любителите на кукленото театрално изкуство и „Златка златното момиче“, „Пиф, Паф, Пуф“, както и „Заледената луна“ от своя репертоар. Проектът за съботните спектакли за семейна публика на Куклен театър „Весел“ се реализира с любезната подкрепа на Община Велико Търново.