Начало Новини Общество Проф. Иван Тютюнджиев получава званието „Почетен гражданин на Велико Търново

Проф. Иван Тютюнджиев получава званието „Почетен гражданин на Велико Търново

1328

Званието „Почетен гражданин на Велико Търново” ще бъде присъдено на декана на Историческия факултет във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Иван Тютюнджиев. Положителното си становище е дал кметът на старопрестолния град Даниел Панов, а предложението е на Академичния съвет на търновската Алма матер.

„Проф. Иван Тютюнджиев е признат и утвърден преподавател, учен и изследовател на историята и културата на Велико Търново. Той се ползва с безспорен авторитет както в академичните общности, така и сред широки обществени кръгове. Значим е приносът му за утвърждаване авторитета на старата столица като престижен научен, културен и духовен център”, гласи част от становището на градоначалника.

Кандидатурата на проф. Тютюнджиев е подкрепена и от Клуб „Патриарх Евтимий”, Представителството на Съюза на българските художници, Апелативния съд и Националния институт с музей при БАН във Велико Търново.

Удостояването със званието „Почетен гражданин на Велико Търново” ще бъде гласувано на тържественото заседание на Великотърновския общински съвет на 22 март, празника на болярския град. То ще се проведе от 11 часа в голяма зала на МДТ „Константин Кисимов”.