Начало Новини Криминална хроника Екскметът д-р Румен Рашев осъди прокуратурата да му плати 25К лв. неимуществени...

Екскметът д-р Румен Рашев осъди прокуратурата да му плати 25К лв. неимуществени вреди

978

Д-р Румен Рашев, изкарал три мандата като кмет на община Велико Търново, осъди прокуратурата на Република България да му плати 25,000 лв. неимуществени вреди. Решението е на Окръжния съд в Старата столица и подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Апелативния съд.

С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура Велико Търново срещу д-р Рашев беше  образувано досъдебно производство за престъпление по склужба, а с постановление от 29.07.2009 г. той е привлечен в качеството му на обвиняем. Рашев беше отстранен от длъжност, наложена му беше мярка за неотклонение “подписка”, а по-късно стана ясно, че е бил подслушван със специални разузнавателни средства по инициатива на прокуратурата. Причина за обвинението беше строеж в кв. „Колю Фичето”, извършен от частна фирма, на която общината, с решение на Общинския съвет, предостави терен за изграждане на тенис корт. След години съдебни дела д-р Румен Рашев първо беше осъден от Окръжен съд Велико Търново на “лишаване от свобода” за срок от 2 години, отложено за срок от 4 години, като беше лишен от право да заема обществена длъжност за срок от 4 години от влизане в сила на присъдата.С решение на Върховния касационен съд от 22.03.2016 г. екскметът беше изцяло оправдан.

По делото срещу прокуратурата Румен Рашев твърди че с незаконосъобразните си действия обвинителите са му нанесени съществени морални вреди – причинени болка и страдание в резултат на унижението от воденото незаконосъобразно наказателно производство, претърпените емоционални и психически терзания – страх и стрес от несправедливата осъдителна присъда, накърнените му чест и достойнство, както и морални и нравствени ценности, социалното му общуване и доброто му име в обществото пострадало, избягвал социални контакти с колеги и приятели, а фактът на образуваното досъдебно производство се отразило неблагоприятно и на роднините му. Твърди, че е пострадала и политическа му кариера, като в резултат на действията на Прокуратурата се отказал от кандидатстване за четвърти мандат като кмет на община Велико Търново. За всички тези неимуществени вреди бившият кмет е претендирал общо сумата от 100,000 лв., но магистратите са му присъдили обезщетение в размер на 25,000 лв., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 22.03.2016 г. до окончателното ѝ изплащане. Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Апелативен съд – Велико Търново.