Начало Новини Образование Студенти от ВТУ участваха в Международна правна седмица в Белгия

Студенти от ВТУ участваха в Международна правна седмица в Белгия

1122

За трета поредна година студенти от Юридическия факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” участваха в Международна правна седмица по покана на Католическия университет в Льовен, Белгия от 6 до 10 март 2017 г. Българската група включваше четирима студенти –  Екатерина Желязкова – II курс, Василена Георгиева – IV, Виктория Обретенова – IV курс и Вяра Рачева – V курс  с ръководител гл. ас.д-р Христо Орманджиев.

В събитието участваха над 80 студенти от 12 университета, като Великотърновският университет беше единственото висше учебно заведение от Източна Европа. Студентите работиха разделени в международни екипи, които представляваха различните политически групи в Европейския парламент. Задачите им бяха свързани с представяне на идеологията на политическите групи, работа по различни директиви и оценка на транспонирането им в отделните страни. Финалната дейност беше свързана с представяне на проект за изменения в директивите и гласуването им, което се проведе в залата на Общинския съвет на Льовен, изградена по подобие на заседателната зала в Европейския парламент.

По време на седмицата студентите слушаха лекция от г-н Херман Ван Ромпой, бивш министър-председател на Белгия и първи председател на Европейския съвет. Българската група направи презентация за страната ни и за Великотърновския университет и раздаде мартеници на всички участници в събитието.

Беше осъществено и посещение на Европейския парламент, както и пътуване до Брюж.

Участието в събитието се осъществи благодарение на ректора на Великотърновския университет  проф.д-р Христо Бонджолов, декана на Юридическия факултет проф. дюн Цветан Сивков и Студентския съвет на Великотърновския университет, съобщиха от висшето учебно заведение  в старата столица.