Начало Новини Образование Ученичка пред училище: Среден пръст, но за кого?

Ученичка пред училище: Среден пръст, но за кого?

1238

Скандал с ученичка, която си направила селфи с вдигнат среден пръст на фона на училището, в което учи във Велико Търново, стигна до Министерството на образованието.

Случаят е от 16 февруари тази година. Сутринта преди часовете дванайсетокласничката Теодора Даскалова се снимала с неприличния жест. Четири дни по-късно момичето публикувало фотоса в Instagram.

Нейни съученички обаче като видели снимката, побързали да я покажат на ръководството на Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон” в старата столица.

“На 21 февруари бях привикана в директорския кабинет. Наложи се да давам обяснения пред директорката на училището Татяна Данчева за въпросната снимка. Казах, че съм я направила, не за да уроня престижа на гимназията, а с лични мотиви. Бях ядосана на бившия си приятел и новото му гадже”, сподели абитуирентката.

На 23 февруари бил свикан учителски съвет, на който било разгледано поведението на Теодора Даскалова. След четири дни на ученичката била връчена заповед, с която и е наложено наказание с преместване от дневна в самостоятелна форма на обучение.

Девойката незабавно изтрила снимката от социалните мрежи и съобщила на родителите си за санкцията. Бащата на момичето се разлютил и наел адвокат, който да се заеме със случая.

“Установих, че са допуснати редица нарушения във връзка с наложеното наказание. Депозирана е жалба чрез директора на училището до служебния министър на образованието проф. Николай Денков”, информира адвокат Иван Денев.

В жалбата се изтъква, че заповедта на директора на гимназията е незаконосъобразна и се настоява за нейната отмяна.

“Издадена е при неспазване на установената форма и в нея не са изяснени и не са посочени фактическите основания за издаването ѝ. Санкцията е несъразмерно тежка и това прави наказанието да е в противоречие със Закона”, пише в жалбата.

Адвокат Денев изтъква, че е налице съществено нарушение на административно производствените правила.

“Родителите на ученичката не са били надлежно уведомени. Средношколката не е била изслушана в присъствието на психолог. Директорът не е спазил процедурата за налагане на санкции. Освен това прави впечатление, че налагането на наказанието е извършено доста набързо с прозиращата цел на всяка цена да бъде наложена санкция. Не ми беше разрешен достъп до преписката в школото, което затруднява правото на защита”, изрежда още адвокат Иван Денев.

След решението на учителския съвет в продължение на седмица, Теодора Даскалова не била допускана да влиза в часовете. По настояване на адвоката и обаче, докато трае процедурата по обжалването на наложеното наказание, на ученичката било разрешено да присъства в клас.

“Досега никога не съм имала провинения. В момента уча в паралелка “Кетъринг”, а след като завърша, възнамерявам да кандидатствам в университет в Пловдив или да замина при родителите си в Германия”, каза Теодора Даскалова.

“Момичето е в правото си да обжалва. Фактът си е факт, направила го е, а ние като педагози, преценихме, че е редно да вземем мерки, които да имат възпитателен ефект и върху другите ученици. Трябва да се знае кое е редно и кое не. Много се разшумя в училището по този случай. Бяхме сигнализирани и от ученици, и от родители. Не бих искала повече да коментирам по тази тема, докато министерството не се произнесе с решение”, коментира директорката на гимназията Татяна Данчева.