Начало Новини България Абитуриент от Велико Търново е вторият българин, приет да учи космонавтика в...

Абитуриент от Велико Търново е вторият българин, приет да учи космонавтика в САЩ

418

Едно изключително умно и талантливо момче сбъдва мечтите си. Самуил Николов завършва Природо-математическата гимназия във Велико Търново и заминава да учи космонавтика и аероновтика в един от най-престижните университети в света.

Самуил започнал да мечтае за Космоса и звездите още в 4-ти клас, но решението да учи космонавтика дошло няколко години по-късно, когато станал най-малкият стипендиант на НАСА от България.

“Бях най-малкият стипендиант на НАСА от България 2015 година, за да отида на базата им в Измир, където бях на едноседмично обучение и това беше преломния момент, в който реших, че това е, с което искам да се занимавам. Решаващият момент може би беше когато бях избран за астронавт №1 в совалката, което ще рече, че трябваше да се кача в истинска летяла совалка и да извърша няколко задачи, които астронавтите трябва да свършат”, каза Самуил Николов.

По пътя към преследването на тази голяма мечта, Самуил влага огромен труд и усилия, за да развива непрекъснато себе си. Той е пълен отличник, програмист, владее съвършено английски език, има редица спортни постижения, а в свободното си време се занимава с музика. Най-много време обаче отделя на Космоса.

От няколко години работи съвместно с НАСА, “Спейс Екс” и Международната космическа станция по създаването на уеб платформа, в която комбинира най-актуалната информация от извършените космически изследвания. Трудът и знанията, положени от Самуил не остават незабелязани от световната космическа общност. Така в началото на тази година кандидатства в американския авиационен университет “Ембри-Ридъл”.

“САЩ ме привлече най-вече заради много силната си космическа програма, такива неща не могат за жалост да се учат в Източна Европа и като цяло в Европа, тъй като трябва държавата да има достатъчно финанси и инфраструктура, за да разполага с полеви и практически занимания за учениците. Америка е единственият вариант за международен ученик да получи каквато и да е стипендия за такова образование и да бъде приет в такова заведение”, разказа Самуил.

Въпреки че, заради изключителните му постижения, университетът отпуска най-високата стипендия на момчето, тя няма да покрие покрие таксата за обучение от 65 000 долара годишно. Затова родителите му търсят начин да съберат непосилната за тях сума. А според тях всяко дете има талант и ролята на семейството е да го открие навреме и да научи детето да се труди и да вярва в себе си..

“Важно е детето да има някакви интереси, да успееш да намериш това, което го вълнува, да го побутнеш от една страна, от другата страна и то да си поеме пътя”, казва майката на Самуил.

“Въпросът е, че трябва да се намери златната среда. Както в един негов любим филм, Силвестър Сталоун казва: Не е важно животът колко силно те удря, а колко бързо ще се върнеш”, казва бащата на Самуил.

Самуил мечтае един ден България да възстанови своята космическа агенция и нейната слава и вярва, че това е напълно възможно:

“Според има достатъчно кадърни хора и мотивирани, ако се съберем достатъчно завършени кадри, да се върнем тук, да възстановим космическата агенция и нейната слава, способни сме. Живея с мотото, че небето не е лимита. Всеки, който гледа към звездите ще надскочи това към което се стреми.”

Репортаж на БНТ: Зорница Илиева, Даниел Гачков