Начало Новини Здраве Акушерките поискаха автономност на професията и промени в Закона за съсловните организации

Акушерките поискаха автономност на професията и промени в Закона за съсловните организации

804

Акушерките поискаха автономност на професията и промени в Закона за съсловните организации на специалистите по здравни грижи. Това стана по време на петата Академия за акушерки, която се провежда във Велико Търново.

Председателят на Алианса на българските акушерки Емилия Казълова подчерта, че вече повече от година акушерките водят борба за създаване на автономна акушерска организация, която да регулира професията. Тя припомни, че преди година именно във Велико Търново е била учредена Коалиция за равнопоставеност, в която влизат Алиансът на българските акушерки, Националното сдружение на бакалавър-фармацевтите, Асоциацията на физиотерапевтите, Съюзът на зъботехниците и Сдружението на фелдшерите. Те са подготвили промени в Закона за съсловните организации на специалистите по здравни грижи.

„Връзката между жената и акушерката е скъсана. Особено след раждането жените остават в един малък вакуум. Точно тогава им е най-трудно и имат най-голямата необходимост от подкрепа, а няма къде да я намерят. Това не зависи само то нас и от нашето желание, а трябва да има нормативни уредби. т.е. законите да са така направени, че да ни се дава възможност за тази дейност. Като акушерки, като специалисти, ние нямаме право да сключваме договор със Здравна каса, което ни поставя в абсолютно неравностойно положение с лекарите“, заяви Емилия Казълова. Тя отбеляза, че предстои проектозаконът за изменение на Закона за съсловните организации да бъде разгледан в Пленарна зала и да бъде гласуван от Народното събрание.