Начало Новини Благотворителност Американско семейство осинови болно дете от Павликени

Американско семейство осинови болно дете от Павликени

933

Момичето беше изпратено за САЩ с българското знаме в ръка.

Американското семейство Столц реши да осигури нов живот на момиче със специални потребности от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Павликени. 14-годишната Христина, която страда от синдром на Даун, вчера си взе довиждане с екипа на социалното заведение и отлетя за САЩ, заедно със своите осиновители Мери и Джейн Столц. Персоналът на центъра бе организирал тържество по повода и изпрати седмокласничката с трибагреник и пръст от българската земя, за да не забравя никога националността си.

Момичето е било настанено в центъра през 2012 година, а преди това живяло в Дома за деца в Михалци.

„Осиновителите на Христина имат техни собствени 4 деца, като едното от тях – момче, също е болно от синдром на Даун. Ето защо решили да помогнат и на други деца с това заболяване да се чувстват значими и пълноценни. Преди нея са осиновили други шест такива деца и вчера освен Христина осиновиха още две болни деца от Русе и Пловдив”, сподели директорът на Центъра за настанява от семеен тип в Павликени Татяна Иванова.

Тя разказа, че семейство Столц избрали Христина сред хиляди други деца, които присъстват в Международния регистър за осиновяване. След това започнали да поддържат връзка по скайп с момичето, а от социалното заведение се погрижили Христина да придобие основни знания по английски език, за да комуникира по-лесно с новите си родители. „Обещаха занапред да се чуваме по скайп с нея, защото все пак тя е свикнала с персонала и няма как връзката й с досегашната среда да бъде прекъсната толкова рязко”, допълни Иванова.

Мери е медицинска сестра, а Джейн работи като компютърен специалист. Доходите им са напълно достатъчни, за да отглеждат всичките си вече 13 деца, увери директорът на центъра.

В момента персоналът на социалното заведение отново работи по процедура за международно осиновяване, а за последните четири години четири деца от Центъра са намерили нови родители зад граница.