Начало Новини Благотворителност Областната болница във Велико Търново с апел за доброволни кръводарители

Областната болница във Велико Търново с апел за доброволни кръводарители

848

Апел за доброволни кръводарители отправиха от ръководството на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и Отделението по трансфузионна хематология във Велико Търново. Ръководството на стационара и работещите в отделението изказват най–искрени съболезнования към близките на жертвите в с. Хитрино.

“Чувство на съпричастност към засегнатите обхвана цялата страна. В такъв момент обществеността ни разбра и е готова да откликне, като дари кръв за лечението на пострадалите при взрива.

Задно с нуждаещите се от кръв пострадали от експлозията в шуменското село има и много други пациенти в област Велико Търново, с тежки заболявания или спешни болни с животоспасяващи оперативни интервенции, за които също е необходима кръв и кръвни продукти.

Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” АД единствено на територията на Великотърновска област осигурява безценната течна тъкан и производните ѝ съставки за нуждите на пациентите в спешен и планов порядък”, се казва в апела.

Затова ръководството на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и Отделението по трансфузионна хематология отправя призив към желаещите да помогнат, като дарят кръв, в удобно за тях време, от 12 до 16 декември и от 19 до 23 декември 2016 г., от 8:00 до 13:00 ч., на място в стационара на ул. “Ниш” №1 в областния град.

Почивните и празнични дни винаги са допълнителен рисков фактор за намаляване на наличностите на кръв и кръвни продукти, защото лечението на пациенти – планови, спешни, жертви на бедствия и/или катастрофи няма да бъде преустановено, а намирането на кръводарители и най-вече изследването и преработката на кръвта е практически невъзможно.

От болницата припомнят, че минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, да не приемат медикаменти, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и съгласно чл. 157 ал. 1 т. 2 от КТ и чл. 50 ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските имат право на 2 дни платен служебен отпуск.