Начало Новини Здраве Безплатно изследваха кръвната захар на повече от 200 великотърновци

Безплатно изследваха кръвната захар на повече от 200 великотърновци

713

Над 200 великотърновци се включиха в акцията по безплатно изследване на кръвната захар, която се състоя в старопрестолния град. Кампанията бе по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. Тя се проведе на две места във Велико Търново – в централния парк „Марно поле” и в Клуб на пенсионера и инвалида на адрес ул. „Възрожденска” №11.

Тестовете бяха правени от студенти от великотърновския филиал на Медицински университет – Варна, а необходимите пособия бяха осигурени от Община Велико Търново. Безплатно бе мерено и кръвното налягане. Предоставена бе също информация относно последните новости и тенденции при превенцията, профилактиката и лечението на различните типове диабет.

Организатори на кампанията бяха Община Велико Търново, Районната здравна инспекция и филиалът на Медицински университет – Варна, който се намира в старопрестолния град. Акцията се проведе със съдействието на фирма „Самоконтрол” – Пловдив.

Според статистическите данни от лечебните заведени, към 31 декември 2015 г. в областта са регистрирани 14,304 души на диспансерно наблюдение за диабет. Те са със 7,40 повече спрямо 2014 г.