Начало Новини Образование Библиотеката в града си сътрудничи с библиотеки в Русия, Сърбия, Румъния и...

Библиотеката в града си сътрудничи с библиотеки в Русия, Сърбия, Румъния и Турция

734

Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново има подписани договор за сътрудничество с библиотеки в Русия, Сърбия, Румъния и Турция. Това съобщи зам.-директорът на великотърновската библиотека Калина Иванова. Тя посочи, че един от първите подписани меморандуми е с библиотеката към Руската академия на науките в Санкт Петербург.

Повод за подписването му е било отбелязването на 300 години от създаването на библиотеката в Русия. Калина Иванова допълни, че великотърновската библиотека си сътрудничи с две библиотеки в Сърбия – в град Ниш и в град Кралево. Двата договора са подписани на базата на взаимоотношенията между Община Велико Търново и съответните сръбски общини. По думите на Иванова продължават добрите взаимоотношения на РНБ „П. Р. Славейков“ с библиотеката в румънския град Брашов. По време на 15-та международно конференция „Библиотеки, четене, комуникации“, която се открива днес във Велико Търново, директорът на библиотеката в Румъния Даниеле Назаре ще представи информация относно резултатите от съвместната програма за дигитализация на културно-историческото наследство. Калина Иванова допълни, че великотърновската библиотека си сътрудничи и с библиотеката в турския град Одрин.

Днес РНБ „П. Р. Славейков“ подписа споразумение за съвместна работа и с библиотеките във Вантаа /Финландия/ и Линц /Австрия/.