Начало Новини България България търси новите младежки делегати към ООН

България търси новите младежки делегати към ООН

1622

Двама младежки делегати към ООН ще бъдат избрани чрез национален конкурс, който се организира от Дружеството за ООН в България с подкрепата на МВнР. Те ще представляват гласа на младежите в България и ще отстояват техните интереси на най-високо междуправителствено ниво в продължение на 18 месеца – от юли 2021 г. до декември 2022 г. Избраните ще станат част от делегацията на страната ни към Общото събрание на ООН и в Комисията по социално развитие на Икономическият и социален съвет на ООН и ще могат да работят по решенията на ООН за младежта с права, сравними с тези на акредитиран дипломат. Делегатите ще имат различни задължения на национално и международно ниво, като работата им ще е свързана главно с младежките политики и актуалните за българската младеж теми и предизвикателства.

Конкурсът стартира на 15 март и е отворен за всички български граждани на възраст между 18 и 29 години. Сред изискванията са владеене на английски език, познаване на дейността на ООН в сферата на младежта и споделяне на ценностите на организацията.

Всички желаещи да кандидатстват или да номинират подходящ кандидат, могат да го направят до 23:59 ч. на 16 април 2021 г. на следния линк.

България е доказан лидер в младежкото включване на международно ниво с вече 15-годишна утвърдена практика. През 2020 г. добрият национален пример бе затвърден, като страната ни бе една от малкото държави – членки на ООН, която предостави на младежките си делегати възможността за виртуално изказване от името на българската младеж по време на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН.