Начало Новини Изкуство Българското възраждане и Бяла черква в графики на български художници

Българското възраждане и Бяла черква в графики на български художници

1011

На 10 май 2016 г. от 17:30 ч. в Картинната галерия на Историческия музей в Бяла черква ще бъде открита изложбата , посветена на 140 години от Априлското въстание, 40 години от обявяването на Бяла черква за град и 40 години от откриването на Историческия музей. Изложбата е организирана от Исторически музей – Бяла черква и Министерство на културата на Република България по проект, финансиран от Министерството на културата.

Изложбата ще възкреси спомена за героичната  саможертва на участниците в Априлското въстание през 1876 г. и за селището Бяла черква като възрожденско просветително и революционно средище –  родно място на 101 въстаници. За пръв път ще бъдат показани графики, изобразяващи Бяла черква и  видни личности от българската история и култура, родени и живели тук в края на ХІХ и началото на ХХ век.  Изложбата ще разкрие приемствеността на непреходните възрожденски идеи и ще спомогне за популяризирането  на тяхното значение в нашето съвремие.

Ще бъдат представени 33 реставрирани и рамкирани графики от фонда на музея. Авторите на произведенията са известни имена като Григор Спиридонов, Трендафил Трендафилов, Христо Панев, Иван Бочев, Христо Михайлов, Тодор Ковачев. Надка Петрова. В изложбата ще бъдат включени и 14 творби на живописта от фонда на музея, чиито сюжети са свързани с Българското Възраждане, със събитията от Април 1876 и с Бяла черква. Картините – живопис са дело на забележителни български художници като Иван Петров, Добри Добрев, Георги Райчев, а в отделни зали специално са представени художници, родени и творили в Бяла черква.

Тематичната изложба ще бъде организирана в партньорство с  Кметство – Бяла черква и Народно читалище „Бачо Киро-1869” . Тя ще бъде популяризирана сред образователните институции в област Велико Търново, в училищата, носещи името на Бачо Киро. Изложбата ще може да бъде разглеждана в залите на Историческия музей до края на 2016 година.

За контакти:  Анастасия Георгиева – директор на Исторически музей – Бяла черква

Тел. 0882 556 599 и 0886 259 338.