Начало Новини Изкуство Българщината, събрана в едно читалище на колела

Българщината, събрана в едно читалище на колела

1245

Пътуващо читалище – чували ли сте за него?

Иван Шопов
Ивайло Шопски

Четирима души са се заели с нелеката задача да обиколят страната и да припомнят на всеки срещнат историческото богатство на България. Идеята за пътуващото читалище се ражда преди година. Ивайло Шопски решава да я превърне в реалност.

Автобусът-читалище е наречен „Бащино огнище”. Няма как да го сбъркате, тъй като е облепен с ликовете на Раковски, Левски, Ботев, Хаджи Димитър…

В читалището можете да видите автентични оръжия, снимки, книги, писма и исторически предмети. „За мен една дървена лъжица, ако е стара, е най-ценна, защото носи история в себе си. Най-старият експонат е руска кавалеристка сабя от 1832 година”, обяснява собственикът на иновативното читалище Ивайло Шопски.

А пред автобуса получавате урок по история и география. Заедно с Ивайло Шопски история на колела преподават и Анастас Величков и Петя Симеонова. Петя организира седенки.

„Ще разказваме български приказки, ще се запознаваме с предмети, с бита на българите, легенди ще включим, различни игри. Като идеята не е да ги връщаме и да обясняваме колко е добро миналото и как то е по-хубаво от това време, в което те живеят. Идеята е те да познават миналото си”, казва Петя.

„Имам страха, че някак си българското започва да бяга от нас. Някак си започваме да се срамуваме, че сме българи. Нещо, което не ми се иска да го казвам, защото това е нещо ужасно. Ние трябва да накараме нашето бъдещо поколение да се гордее, че сме българи. Защото не го ли направим – ние малко по малко ще си отидем като нация”, смята Анастас.

Делото на тези българи – патриоти, носещи в себе си духа на българщината, следва да бъде поощрено. Иновативният им начин да привлекат вниманието на българите към тяхното минало заслужава единствено похвала.

Пътуващо читалище "Бащино огнище"
Пътуващо читалище “Бащино огнище”