Начало За Забава Музика Велико Търново става българската Верона

Велико Търново става българската Верона

1080

Велико Търново ще се превърне в българската Верона чрез своя оперен фестивал „Сцена на вековете”. Културната изява се провежда под звездите сред естествения декор на Царския дворец и бойните кули на крепостта Царевец в старопрестолния град. Фестивалът става все по-популярен и привлича зрители не само от цяла България, но и от чужбина.

Форматът на инициативата, която вече е известна в цяла Европа, от тази година бе променен, а шанс за изява на уникалната сцена на историческия хълм Царевец получиха всички оперни театри в България. След успешното лято, когато шестте заглавия в календара събраха над 12,000 зрители от цяла България и Европа, интересът за новия летен сезон между крепостните стени на Асеневци е още по-голям.

Още преди два месеца кметът на Велико Търново Даниел Панов се срещна с директорите на Държавните опери във Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Пловдив. Тогава градоначалникът заръча на театралите да подготвят отрано заглавията за 2017 г., за да може промотирането им да започне още от началото на годината.

„Така календарът може да бъде рекламиран по време на туристическите изложения, борси и форуми в България и чужбина, в които Община Велико Търново участва. Туроператорите също ще имат възможност да включат поредицата от постановки в туристическите пакети”, подчерта Даниел Панов.

Резултатът вече е налице – предварителният календар е готов, а заглавията ще бъдат два пъти повече от миналата година. За момента всеки от петте оперни театъра е заявил готовност за две постановки. Своя дебют на сцената на Царевец ще направят и великотърновските артисти, солисти, хор и музиканти от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” от болярския град.

„Вече има и интерес от чуждестранни опери. Водят се разговори с румънската опера в Букурещ, прави се връзка и с Оперния театър в Марибор, Словения. Надяваме се чуждестранните състави да успеят да подготвят заглавия за идната година, с които да се представят на престижния фестивал“, коментират от общинската управа на Велико Търново.

През това лято на Царевец бяха поставени оперите „Кармен” (Жорж Бизе), „Аида” и „Набуко” (Джузепе Верди), рок-операта „Иисус Христос суперзвезда” (Тим Райс и Андрю Лойд Уебър), мюзикълът „Граф Монте Кристо” (по романа на Александър Дюма) и балетът „Дон Кихот” (по музика на Лудвиг Минкус). Всяко от заглавията се радваше на изключително голям зрителски интерес, а местата за публиката бяха изцяло разпродадени.

Почитателите на класическото музикално изкуство вече няма да чакат до летния сезон, за да се насладят на любимите си опери. От декември Велико Търново вече ще има и зимен оперен сезон, който ще продължи традицията на „Сцена на вековете”. Всеки месец съставите на държавните опери във Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив и Русе ще гостуват на сцена в старопрестолния град с подбрани от тях постановки. В съответствие с това съставът на местния Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” вече имат изнесени продукции в петте големи града.

Началото на зимния сезон ще бъде поставено още този петък, когато във вечерните часове старостоличани ще се насладят на операта на италианския композитор Винченцо Белини „Норма”. В главните роли публиката ще види Линка Стоянова, Силвия Ангелова, Борис Луков, Евгений Станимиров, Бойка Василева и Пламен Долапчиев. Постановката е дело на Държавна опера – Варна. В „Норма” стилът белканто бележи своеобразен апогей, пресъздава една история за любов и ревност, за обич и омраза, за агресия и бунт на поробените.