Начало Новини Инфраструктура Велико Търново влага още 7 млн. лв. в туризъм и културно-исторически атракции

Велико Търново влага още 7 млн. лв. в туризъм и културно-исторически атракции

829

В миналото  Велико Търново е било известно като „Втори Рим“, „Трети Константинопол“, „Богоспасен“, „Царевград Търнов“, „Царица и майка на българските градове“. Археолози ще върнат величието и на Френкхисарската порта под Балдуиновата кула и на част от крепостните стени на Царевец.

Общината планира да вложи още около 7 милиона лева за развитието на туризма, туристическата инфраструктура и атракциите. Екипът на кмета Даниел Панов вече работи по проекти за крепостите Царевец и Трапезица. Идеята е между тях да бъде създаден голям археологически парк, обединяващ всички църкви в квартал „Асенов“.

Финансиране ще се търси по приоритетната ос на оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, която е за инвестиции за паметници на културата от световно и национално значение, генериращи приходи. Очакванията са, че безвъзмездните средства ще са 60%, а останалите 40% общините ще набавят или от собствени средства, или чрез нисколихвено кредитиране през Фонда на фондовете. Намеренията на кмета Даниел Панов и екипа му са на средновековния хълм да бъде създадена Алея на занаятите, където туристите ще видят на място как са работили някогашните майстори. За Трапезица амбициите са възстановяването на крепостната стена и на църкви с оригинални стенописи от XIII-XIV век да продължи.

Старият квартал „Асенов“ във Велико Търново ще се сдобие с нова туристическа атракция – археологически парк покрай брега на река Янтра. Алеята ще се простира от останките от манастира „Великата лавра“ и ще обхване храма „Свети Четиридесет мъченици“, заедно с църквите „Св. св. Петър и Павел“ и „Св. Иван Рилски“. В непосредствена близост са Владишкият мост и Шишмановата баня, чиято реставрация вече започна. Бъдещият проект ще облагороди зоните около трите църкви в подножието на Царевец и Трапезица. Освен като атракция, алеята ще бъде ценна придобивка и за жителите на старинния квартал.

Нов спектакъл на Царевец ще възвеличава първите Асеневци и ще разказва за славната история на Търновград – столицата на Второто българско царство. Идеята за създаването му е на кмета на Велико Търново Даниел Панов и екипа му от експерти, който отговаря за културата и туризма. Целта е туристическият продукт, с който Велико Търново привлича посетители от цял свят, да бъде още по-обогатен. Шоуто няма да замести сегашния спектакъл „Царевеград Търнов – Звук и светлина”, създаден преди 31 години. Туристите ще могат да избират коя от двете аудио-визуални продукции да избират, а градската управа ще има нова възможност да радва жителите и гостите на града по време на големите национални празници.

„Новото шоу ще насочи вниманието и върху важната роля на Търновград – освен столица и център на държавността за 208 години, градът е културен, духовен и просветен център в цяла Европа. Спектакълът ще напомня, че от векове наред българи и великотърновци са горди европейци. Затова сюжетът му възвеличава именно епохата на Второто българско царство, а идеята му е да се превърне в апотеоз на българщината”, каза кметът Даниел Панов.

В навечерието на 24 май – Деня на българската писменост, просвета и култура, успешно и при огромен интерес бе представена музиката към бъдещото шоу. Тя е дело на съвременния композитор и музикант Николо Коцев. Произведението е хорово-симфонично и е озаглавено „Асеневци”. Със силата на блестящите хорови арии и класическа оркестрация творбата разказва за славния период на Второто българско царство между 1185 г. и 1242 г. По това време столичният Търновград е в най-големия си разцвет, започнал още по времето на братята боляри Петър и Асен, които възстановяват българската държава. Подемът продължава при цар Калоян и достига пълния си апогей при цар Иван Асен II.

Идеята на кмета Даниел Панов е чрез визуалните ефекти – цветни прожектори, лазерни лъчи и дори триизмерен мапинг, и съчетанието им с вдъхновяващата музика на Николо Коцев славната българска история да оживее в близо 20-минутен спектакъл върху стените на Царевец. Обмисля се вариант част от прожекцията да обхване и реставрираната крепост Трапезица.

Спектакълът също носи името „Величието на Асеневци“ и представлява 15-минутен разказ за царуването на Петър, Асен, Калоян и Иван Асен II, когато България е сред най-големите сили в Европа, а Търновград е мощен държавнически, икономически, културен и духовен център в югоизточната част на Стария континент.

Със съвременна мултимедия са представени славните битки на Асеневци, а Второто българско царство отново ще бъде на три морета. Акцент е поставен и върху запазеното място на България като една от най-старите държави в света.

Шоуто „Величието на Асеневци“ се прожектира върху паметника, създаден в чест на четиримата славни владетели, както и върху художествената галерия „Борис Денев“.

Съчетанието от мапинг, музика, заря, прожектори и лазери превръща цялата стара част на Велико Търново в огромен амфитеатър. Прожекциите са кулминация на тържествата по случай празника на старопрестолния град /22 март/ и Независимостта на България – 22 септември. От 2015 г. насам спектакълът, който е напълно безплатен, е излъчен няколко пъти, като винаги публиката е минимум 50,000 зрители.

Спектакълът е създаден по инициатива на кмета Даниел Панов по повод 830-годишнината от въстанието на братята боляри Петър и Асен, чиито национални чествания бяха във Велико Търново.

Преди повече от три десетилетия екип от чехи и българи сътворяват прочутия аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина“. Шоуто се прожектира върху стените на крепостта Царевец и прославя Велико Търново из целия свят вече 31 години. Продължава седемнадесет минути и представя визуално и музикално последния период от съществуването на Второто българско царство. За трите десетилетия на съществуването си спектакълът е пускан близо 4,000 пъти.

Идеята се ражда след посещение на партийна делегация на БКП във Франция през 1978 г. Върху един от замъците на Лоара се прожектира подобно шоу, което обаче е както по-кратко, така по-бедно откъм съдържание и ефекти.

Монтирани са шест камбани – най-тежката от тях тежи цели шест тона. Интелигентна система от 140 светкавици прави шоуто уникално. Днес постановката е напълно дигитализирана – нов суперкомпютър управлява с прецизна точност всяка една от 2,400-те мощни лампи. Над 350,000 лева са инвестициите през последните пет години в подмяна на осветителните тела и в доставката на нов червен лазерен лъч.

Велико Търново се радва на силен инвеститорски интерес, като тенденцията е най-силно изразена през последната година и половина. В града вече се изгражда ново предприятие за производство на дървени плоскости, като вложените средства ще бъдат около 150 милиона евро. Три от реномираните предприятия в сферата на леката промишленост отвориха нови производствени цехове, очаква се и строителството на голям комплекс, чиято дейност ще бъде в сферата на информационните технологии.

Старата столица става все по-привлекателна заради съчетание на няколко фактора – наличието на два университета и филиали на други две висши учебни заведения, добре развита мрежа в сферата на средното образование, успешните проекти за над 120 милиона лева, реализирани от общината през последните четири години.

Много силна роля оказват и стратегическите инфраструктурни проекти на национално ниво – доизграждането на автомагистрала „Хемус“ и строителството на високоскоростния път Русе – Велико Търново, част от международния коридор Хелзинки – Истанбул. Двете големи магистрали са приоритети на правителството и ще се пресекат на 10 километра от Царевец, а за града са налице всички предпоставки да се превърне в своеобразен логистичен център на България.

Общината ще вложи над 2 милиона лева в пълното преобразяване на Западната промишлена зона, където през последните 20 години се откриха десетки предприятия.

Днес там работят над 5,000 великотърновци.