Начало Новини Бизнес Велико Търново е с най-добро представяне на пазара на труда в Северна...

Велико Търново е с най-добро представяне на пазара на труда в Северна България

745

Велико Търново е с най-добро представяне на пазара на труда в Северна България за втора поредна година, съобщава местната администрация. В дванадесет поредни тримесечия расте броят на заетите в старопрестолния град и общината, а оттам и в областта. Единствено област Варна е с подобни показатели на север от Стара планина. Данните са от ново изследване на експерти от Института за пазарна икономика.

Към настоящия момент реалният дял на незаетите във Велико Търново и общината е под 3.5%. На областно ниво безработицата е около 7%. Регионът се нарежда на челните места в страната по трудова заетост на населението. Тенденцията започна още през миналата година, когато най-големият според статистиката ръст на заетостта в България е именно във Велико Търново.

Според проучването икономиката в старопрестолния град и региона се възражда относително бързо от кризата, като брутният вътрешен продукт на глава от населението вече е надхвърлил предкризисните нива. От неправителствената организация излизат със заключението, че Старата столица е сред малкото градове в България, които най-бързо се възстановяват от икономическата криза.