Начало Новини Образование Възможно увеличение на таксите за детските градини и яслите в общината догодина

Възможно увеличение на таксите за детските градини и яслите в общината догодина

864

Възможно е да се наложи увеличение на таксите за детските градини и яслите в община Велико Търново през 2017 година. Това каза директорът на Дирекция „Бюджет и финанси“ в Община Велико Търново Мариян Маринов по време на представяне на бюджета за следващата година.

По думите му причината за това е, че сегашният размер на тези такси не покрива на 100% издръжката на децата. „В последните месеци се наблюдава увеличение в цените на някои стоки и услуги, които са пряко свързани с отглеждането на децата в детските градини. Пример за това са горивата, които поскъпват в последния месец. Затова може да се наложи и преизчисление на таксите в посока нагоре“, обясни още главният финансист. Той допълни, че се планира от налога за битови отпадъци през 2017 година да бъдат събрани 6 млн. лв. „Неговият размер няма да бъде променен, 2017 е последната година, в която тази такса ще може да се определя на базата на данъчна оценка“, поясни Мариян Маринов. Той посочи, че проектобюджетът ще претърпи изменения, като единствената част, в която няма да се наложат промени е тази на държавните дейности.

Отбеляза, че средствата за дейностите, които държавата възлага на общините, са крайно недостатъчно особено предвид фактът, че те ежегодно се увеличават.