Начало Новини История В миналото великотърновци не са ходили на гости в днешния ден, когато...

В миналото великотърновци не са ходили на гости в днешния ден, когато се отбелязва Въведение Богородично и Деня на християнското семейство

869

В миналото великотърновци не са ходили на гости в днешния ден, когато отбелязваме Въведение Богородично и Празника на християнското семейство. Причината за това е, че денят се е посвещавал на най-близките и обичани хора, обясни етнографът Тодорка Недева.

Тя допълни, че на 21 ноември в културния календар на великотърновци са липсвали и обществените прояви. Изключение правят църковните служби. Ето какво споделя по този повод свещеникът пред енориашите в църквата „Св. Марина“ през 1938 година: „Християнското семейство е Ноев ковчег, подобен на живота. То е школа за здраве и семейни добродетели, като братска любов, съпружеска вярност, мир трудолюбие и целомъдрие. То е домът на църква, в която се служи Богу, разнасят се молитви и се слави Божието име. Тук, в християнския дом, ври кандилото на вярата и благочестието“, разказа още уредникът в Регионалния исторически музей.