Начало Новини Инфраструктура Глобиха община Павликени с 35 хил. лева

Глобиха община Павликени с 35 хил. лева

972

Община Павликени е глобена с 35,000 лева заради счупени римски артефакти. Това става ясно от две наказателни постановления, които са издадени от Министерството на културата и окончателно са потвърдени по съдебен ред. Санкциите са 12,000 лева и 23,000 лева и са заради нарушения по Закона за културното наследство при реализацията на водния проект.

През миналата година в Павликени започна строителството на пречиствателна станция и изграждане на прилежащата инфраструктура от 7.9 километра главни колектори и над 13 километра по-малки отходни тръби, При дейностите обаче се оказа, че под улиците в Павликени векове наред са били заровени останки от антични керамични пещи. Дейността бе спряна, а комисия от експерти от Министерството на културата и археолог от Местния исторически музей извърши проверка. Оказало се, че при изкопните дейности били унищожени фрагменти от битова и строителна керамика, отнасящи се към римската епоха.

При проучванията бил открит и кладенец от римско време. Предполага се, че той е част от вила, съществувала между втората половина на II век и първата половина на III век. Находките доказват теорията на историци и археолози, че на мястото на Павликени е съществувало развито римско селище с производство на керамика.

Оказало се, че при реализацията на големия проект за 31 милиона лева не било направено съгласуване с Министерството на културата, каквото било нормативното изискване. Станало ясно също, че още преди да бъдат разкопани улиците от местния Исторически музей препоръчали дейността да бъде под т.нар. археологическо наблюдение.

Община Павликени била уведомена от Музея, че при разкопки в миналото били намерени останки от недвижими и движими културни ценности. Въпреки това съществуващото по време на правителството на Орешарски Министерство на инвестиционното проектиране разрешило строителната дейност без нужното съгласуване с Министерството на културата и Историческия музей.

Наказателните постановления с глобите за 35,000 лева са определени като законни и основателни както от Районния съд в Павликени, така и окончателно от Административния съд във Велико Търново.