Начало Новини Благотворителност Дарение за 5-годишния Преслав, който страда от муковисцидоза

Дарение за 5-годишния Преслав, който страда от муковисцидоза

880

Част от средствата, събрани на Коледния благотворителен базар в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ – Горна Оряховица, ще бъдат дарени за 5-годишния Преслав, който страда от муковисцидоза. Това каза Александра Маринова, уредник в Историческия музей в Горна Оряховица.

Тя поясни, че останалите средства ще бъдат дарени на деца без родители или само с един родител, които нямат възможност да отпразнуват Коледа и Нова година. „Децата са подбрани от учители в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, но голяма част от средствата ще бъдат насочени към едно конкретно детенце, което страда от много тежка болест. Той се казва Преслав и е възпитаник на една от детските градини в града. По-голямата част от сумата ще бъде дарена за него. В целия град и в повечето детски градини предстои кампания по събиране на средства за него, тъй като необходимата сума за лечението му е много голяма“, поясни Александра Маринова. Тя отбеляза, че по време на благотворителната изложба в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ от 19 до 23 декември ще има възможност да се дарят предмети, които да бъдат включени в изложбата за допълнителни средства.

„Всеки ще има възможност да дари предмети, които е изработил или да закупи от вече изработените предмети. Сумите за нещата в изложбата не са точно фиксирани, тоест всеки предмет ще има някаква цена, но при желание от страна на хората, може да се даде и по-голяма сума, могат да дарят и изработени от тях предмети – всяка помощ е добре дошла. Коледният благотворителен базар се организира, за да се съберат възможно най-много средства, да се създаде по-добро настроение и помощ за нуждаещи се деца и такива, които нямат възможност да посрещнат светлите празници както трябва. Нашият музей се включва в това събитие за първа година. Решихме, че тази година и ние можем да помогнем по някакъв начин. Иначе работим усилено с деца и по други инициативи, но за благотворителност се включваме за първи път. Тъй като интересът е много голям, смятаме, че може да се включваме и занапред не само за Коледа, а и за други празници, дори без повод. Надявам се да продължим с тези добри дела не само на празници, защото обикновено хората се сещат за помощ само по празниците, а такива инициативи могат да се измислят по всяко време на годината. Коледният базар в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ се състои от няколко години като през миналата година са събрани около 4,000 лева, които са били разпределени между 4 дечица, което е много добра помощ“, допълни Александра Маринова.