Начало Новини Благотворителност Два нови респиратора за новородени ще получи Отделението по неонатология в града

Два нови респиратора за новородени ще получи Отделението по неонатология в града

896

Два нови респиратора за новородени предстои да бъдат доставени във Великотърновската неонатология. Те са осигурени от Министерство на здравеопазването, каза пред журналисти началникът на Отделението д-р Кина Николова.

Тя увери, че след ремонтът, направен в болничната структура в края на миналата година, Отделението отговаря на всички изисквания по Стандарта на неонатология за второ ниво. Д-р Николова подчерта и, че специалистите в болницата работят със съвременни методи и апаратура, като постоянно следят европейските и световни тенденции. „Имаме и индивидуален подход както към децата, така и към техните родители. При нас е въведено ежедневно свиждане и контакт с децата. Освен това родителите получават пълна и изчерпателна информация за своите деца. Храним ги с майчина кърма, обогатители на кърма и адаптирани млека“, поясни още началникът на Отделението. Тя посочи и, че Асоциацията по неонатология се е ангажирала със създаване на регистър на недоносените деца, изготвени са и краткосрочна и дългосрочна програми за проследяване, диагностициране, профилактични прегледи, лечение и окончателна оценка. Във Великотърновската структура се преглеждат и лекуват деца от цялата страна, не сами такива, които са родени в града.

„Болницата има здравно-консултативен център за майчино и детско опазване. Необходима е добра колаборация със семейството и общопрактикуващите лекари, както и с други специалисти като кинезитерапевти, невролози, офталмолози. Най-важното е проследяването на недоносените деца“, подчерта още д-р Николова.