Начало Новини Здраве Деня на отворените врати Отделението по акушерство и гинекология

Деня на отворените врати Отделението по акушерство и гинекология

800

В Деня на отворените врати Отделението по акушерство и гинекология и Неонатологичното отделение в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” приемат 20 бъдещи майки и татковци. Това каза акушерката Невена Цветанова. Тя поясни, че приемното време е от 13:00 до 14:00 часа, а желаещите да се запознаят на място с условията в двете отделения на най-голямото болнично заведение в област Велико Търново, следва да заявят визитата си предварително.

“Ден на отворени врати се организира всеки месец. Целта е бъдещите родители да се запознаят с нас и ние с тях. Не бихме върнали никой – ако някой по някакъв начин не може да се запише или няма възможност също ще може да влезе, разбира се в Деня на отворените врати, а не в друг ден. Обявили сме телефона за контакти – 0889678624, за да може по някакъв начин да систематизираме нещата и да въведем ред”, обясни Невена Цветанова. Тя отбеляза, че Деня на отворените врати е традиция за Отделението по акушерство и гинекология към МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”.

“Целта ни е да покажем на бъдещите родители мястото, на което се ражда, мястото, на което жените стоят след като родят, мястото, на което стоят бебетата, както и да се запознаят с персонала, за да може да се намали стреса. Тоест искаме да избегнем момента, в които влизат абсолютно и изцяло в непознатото, а да знаят от къде се влиза и излиза в Родилно отделение, какви са условията, кои са необходимите принадлежности, които трябва да си носят в деня на раждането и т.н. Минимализирали сме бройката до 20 бъдещи майки и татковци, защото интензитета на работата в отделението е много голям и не се знае в кой момент какво ще се случи и дали ще има възможност за оглед на предродилни и родилни зали. Естествено ако в момента има пациент няма как да ги поканим, тъй като би било неудобно“, поясни акушерката. По думите й записалите си бъдещи родители ще получат подробна информация за грижата за новородените от дежурния екип в Неонатологично отделение, а след това ще разгледат от близо условията за родилките и техните бебета.

Бъдещите родители ще могат да разгледат двете предродилни и родилни зали за нормално раждане, стаите за настаняване на родилки и бебета във времето за послеродов престой, стаята за здраво новородени, т.нар. физиологичен сектор, помещенията за диагностика и лечение на недоносени и рискови новородени