Начало Новини Култура Градът ще бъде домакин на културния форум “Ден на културната иновация”

Градът ще бъде домакин на културния форум “Ден на културната иновация”

792

Велико Търново ще бъде домакин на културния форум “Ден на културната иновация”. Това каза пред журналисти един от организаторите Георги Бъчваров. Той поясни, че международният форум “Cultural Innovation Day” ще се проведе на 26 и 27 ноември 2016 година под мотото “Да споделим иновацията. Форум за иновации и култура на споделянето”.

“Подобни форуми ще бъдат организирани паралелно в градовете Матера (Италия) и Александрия (Египет). Целта на трите дни на културната иновация е да представят хората, които се занимават с нея. Фокусът на събитията във всеки един от трите града е различен. В град Александрия събитието се случва с помощта на Александрийската библиотека. Активистите там представят местната културна сцена. В град Матера правят проекти за влиянието на бежанците върху местната култура. Във Велико Търново форумът е насочен към културата на споделянето и как местните общности могат да бъдат по-силни обединени заедно”, обясни Георги Бъчваров.

Той допълни, че форумът е инициатива на Cultural Innovators Network (CIN) – мрежа с фокус на действие върху Южна Европа, Близкия Изток и Северна Африка. “От създаването си през 2012 година нейна мисия е свързването на общностите на млади иноватори, професионалисти в сферата на културата, медиите, обществения живот, социалните дейности и активизма. Целта на CIN е да даде възможност на своите членове на допринесат за израстването на граждански сектор и демократичното участие в своите страни. Във връзка с това форумите Cultural Innovation Days за трета поредна година ще спомогнат за обмяната на идеи и опит между CIN и местните инициативни групи”, допълни Георги Бъчваров.

Събитието във Велико Търново се провежда с подкрепата на Община Велико Търново, която предоставя залите си за събитията от програмата във форума.