Начало Новини Бизнес Проекта на КНСБ “Достоен труд за доставчиците и подизпълнителите на мултинационалните компании”

Проекта на КНСБ “Достоен труд за доставчиците и подизпълнителите на мултинационалните компании”

865

7 компании във Великотърновски регион ще получат предложение за проекта на КНСБ “Достоен труд за доставчиците и подизпълнителите на мултинационалните компании”. Това каза пред журналисти във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той поясни, че проектът е на стойност 2.5 млн. лв., от който 1.6 млн. лв. са за малките и средните предприятия, а останалите в рамките на големите предприятия. Финансира се по ОП “Развитие на човешките ресурси”. “Преди три месеца КНСБ с партньори Стопанска камара и КРИБ започна да изпълнява 30-месечен проект с името “Достоен труд за доставчиците и подизпълнителите на мултинационалните компании”, тоест всички тези малки предприятия, които по един или друг начин са свързани с големите и в режим на подизпълнители или доставчици работят за тях, са обект на нашия проект с подкрепата и помощта на големите предприятия, които ние сме селектирали. Ние смятаме, че има добри практики в няколко области и ще се опитаме в следващите две години. С големи усилия от тези 100 компании – филиали на мултинационални компании или български такива ще се опитаме да прехвърлим част от добрите практики, чрез дейности по проекта като консултантски екипи, обучения или други мерки. Във Великотърновски регион компаниите са 7 като с 5 от тях вече сме провели разговори през последните няколко седмици, а с останалите 2 предстоят такива до края на годината”, каза Пламен Димитров. Той отбеляза, че от посетените 5 предприятия е получен отговор за нежелание за участие в проекта само от едно-две от тях са заявили желание, а от останалите две очакват отговор до седмица.

“В национален план са включени всички поделения на мултинационални компании, които са около 70 в България във всички сектори и области, които имат големи субекти. Близо 2/3 от тях сме успели да посетим и очакваме да е в подобно съотношение развитието на бъдещите ни отношения, тоест около 10-15 процента не намират интерес в проекта, но останалите повече от 70% участват в него. Очакваме всяко едно предприятие, което участва в проекта да посочи своите до 4 подизпълнители или доставчици, разбира се някъде има и повече като това зависи от естеството на производство. Смисълът на проекта е тези близо 400 предприятия да извършат всички тези стъпки, за да подобрим условията на работа. Важна е отговорността на големите към малките, тоест те да “порастват” около тях и да стават устойчиви техни партньори”, поясни Пламен Димитров. По думите му проектът е част от един глобален процес, който се случва в много страни от Западна Европа.

“Нашият интерес е за заплатите да станат по-устойчиви, да дават по-добри доходи и да имат повее причини да останат в България, а не да търсят изхода навън. Проекта ще извършва дейности за безопасност и здраве при работа, отношение между мениджмънта и персонала, бизнес модели и достъп до пазари, екология и качество. Всички тези области са приоритетни, а ако се появят други сме готови да реагираме”, посочи президентът на КНСБ.