Начало Новини Криминална хроника В Плевен задържаха телефонен измамник от Велико Търново

В Плевен задържаха телефонен измамник от Велико Търново

1031

29-годишен бандит от Велико Търново е задържан в Плевен след постъпили сигнали за телефонни измами в града. Той е приведен в следствения арест с прокурорска мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 72 часа, съобщи областната полицейска дирекция.

На 7 януари около 14:10 часа 87-годишен пенсионер съобщил в Първо РУ – Плевен, че около 11:00 часа на домашния му телефон се обадил мъж, който се представил за служител на МВР. Непознатият казал на стареца, че в момента се провеждала полицейска операция. За нея са необходими парични средства – за да бъдат задържани лица, които са се занимавали с измами, и че ще бъде изпратен служител да вземе от него пари.

Половин час след обаждането плевенчанинът оставил на улицата пред входната врата на къщата си в полиетиленов плик 1,050 лева.

В същия ден в 14:30 часа в полицията е получена информация и от 72-годишна жителка на Плевен. И на нея измамниците приложили същата престъпна схема. Към 15:20 часа възрастната плевенчанка оставила полиетиленов плик с 1,000 лева на улица пред трафопост на къщата си. След двата сигнала криминалисти от Първо РУ – Плевен и ОД МВР – Плевен са организирали незабавни оперативни мероприятия и са задържали в момент на вземане на парите извършителя на деянието. По случая е образувано досъдебно производство.

От областната полицейска дирекция в Плевен съветват в случай, че получите съмнително обаждане по телефона, запазете самообладание. Намерете начин да се свържете с ваши близки. Проверете информацията, получена по телефона. Не давайте пари на непознати.

От МВР апелират близките да разяснят на по-възрастните начините за предпазване от телефонните измами. Да ги съветват да не се доверяват на случайни хора, осъществили с тях контакт по телефона.