Начало Новини Криминална хроника От МВР предупреждават за зачестяване на кражбите по домовете през празничните дни

От МВР предупреждават за зачестяване на кражбите по домовете през празничните дни

827

Традиционно в дните около празниците броят на взломните кражби и обирите на жилища в цялата страна рязко се увеличава. Семействата масово тръгват на път и домовете им стават примамлива плячка. Празничната еуфория на приятно разсеяни или отсъстващи домакини пък се превръща в рай за крадците. Полицията във Велико Търново предупреждава и за гастролиращи групи, които идват, за да нанесат предпразнично своя удар, предаде БНТ.

Имайте предвид, че преди да нанесат удар, крадците поне няколко дни внимателно следят набелязаното жилище. Затова задължително давайте сигнали, че сте бдителни и сериозни стопани, а не разсеяни веселяци, които оставят ключ под изтривалката. Най-сериозното и масово изкушение по празниците – да се похвалим в социалните мрежи къде и за колко дни ще празнуваме, а когато пристигнем да удостоверим и със снимки, че не сме размислили и категорично сме напуснали жилището. Не правете това, така просто настоявате да бъдете обрани, казват полицаите.

От полицията обещават засилено присъствие, но това не помага ако не сме бдителни. Въпреки че вандалските обири са масово явление, хората не са особено изобретателни в превенцията. Не вземат сериозни мерки, въпреки че се притесняват.

От полицията съветват да оставяте светнато в определени стаи, ценните вещи в сейф, сериозните суми в банка. Доверявайте се само на много близки приятели и съседи, тъй като често в престъпните схеми се изкушават да се включат именно вашите добри и симпатични познати, на които дадохте ключ да поливат цветята. По-уязвими са големите градове като Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов, по-малко останалите градове в областта.