Начало Новини Здраве Изключително важно е шофьорите да поддържат аптечките си в нормално състояние

Изключително важно е шофьорите да поддържат аптечките си в нормално състояние

863

Изключително важно е шофьорите да поддържат аптечките си в нормално състояние. Това каза пред журналисти Димитър Русев, директор на Областната организация на БЧК във Велико Търново.

Той поясни, че БЧК е партньор на полицията по отношение на превенцията на пътнотранспортните произшествия. „Въпреки, че през зимата хората карат с повишено внимание, поради хлъзгавите пътища, често стават изненади и при настъпване на ПТП първото нещо, което трябва да се направи е да се обезопаси районът, да се извадят пострадалите, да се сортират според тежестта на травмата, която са получили, да се запази спокойствие и да се телефонира на тел. 112. Има начин на свръзка с телефона- не трябва да се говори много, трябва да бъде описано какво е произшествието, колко са пострадалите, какви травми са получили, мястото, на което се намират и никога не трябва да се затваря телефона преди оператора да е получил цялата информация, която му е необходима. Телефонът се затваря от оператора, когато е изчерпал всичко, което го интересува за произшествието. Независимо, че сме се обадили на 112, първите 5 минути са решаващи, затова е необходимо оказването на първа помощ“, каза Димитър Русев.

Относно аптечките в автомобилите, той отбеляза, че има наредба на Министерство на здравеопазването, в която пише, че в една аптечка трябва да има 15 артикула. „В последно време са забранени тези, които имат определен срок на годност като кислородна вода, реванол, амоняк и други подобни. При пътнотранспортно произшествие е изключително важно пострадалите да не се поставят на земята, особено зимата. Те трябва да бъдат на твърда подложка и завити, за да се избегне измръзване“, поясни Димитър Русев.