Начало Новини Благотворителност Инж. Стефан Цонев: Благодаря на Община Велико Търново за наградата „Достоен българин”

Инж. Стефан Цонев: Благодаря на Община Велико Търново за наградата „Достоен българин”

1110

„Наградата е много за мен. Изненадан съм от отношението и уважението. Признателен съм на Община Велико Търново, благодарение на която се даде гласност, че предоставям безвъзмездно къщата си в Ново село без наем и срок за ползване на семейство от Хитрино, където хора останаха без домове след взрив на влакова композиция”. Това каза пред Общинското радио инж. Стефан Цонев, удостоен с приза „Достоен българин” на в. „24 часа”.

Споделя, че не е очаквал номинация под номер едно и първи по време на церемонията да получи отличието от служебния министър-председател проф.  Огнян Герджиков. „Извърших добро дело. Исках да помогна. Не търсих облаги или някаква финансова помощ”, обяснява инж. Цонев. След завръщането във Велико Търново някои го посрещат с ехидна усмивка, не среща навсякъде човечност, но не я и търси. „Не искам да заблуждавам, че всички ме прегръщат, целуват и ми се радват”, допълва достойният българин.

Инж. Стефан Цонев е старши офицер от Българската армия. Завършил е свързочен профил във Висшето военно училище. Първите десет години служи в Нова Загора и Казанлък. По-късно е в Сержантското училище „Георги Измирлиев”. След 1989 г. е началник-свръзки в Белене. Приключва трудовия си стаж като ръководител на свързочното поделение в Полски Тръмбеш. От 1997 г. е пенсионер, но работи като охрана в Община Велико Търново, във Военния архив и  на други места. Това продължава до 11 август 2011 г., когато  получава здравословни проблеми и вече шест години през ден е на хемодиализа. Благодарен е на екипа на д-р Валентина Атанасова от новото отделение по хемодиализа във Велико Търново, който го връща към живота и надеждата.