Начало Новини Ислямисти потопиха Брюксел в кръв

Ислямисти потопиха Брюксел в кръв

1080

„Това беше най-страшното нещо, което някога ми се е случвало”. Това заяви очевидец, който е бил свидел на днешните взривове в метрото в Брюксел, цитиран от Politico.eu.

“Бях в метрото, което беше атакувано тази сутрин в Брюксел на метространция Мелбек. Бях във влака, който отиваше към станцията, когато имаше голяма експлозия. Светлините изгаснаха, имаше пушек навсякъде, чуваха се няколко експлозии, всички паднаха на земята.

За щастие, успях да избягам, като с няколко други пътници отворихме вратата на вагон и изтичахме към изхода. Това беше най-страшното нещо, което някога ми се е случвало.

Не знаехме дали звуците са били причинени от изстрели или бомби, но изглеждаше, че има смисъл да излезем от там колкото е възможно по-бързо“, заявява очевидецът пред европейската медия.

„Щяхме да минем на чек-ин около 7:30 ч. сутринта. Бяхме седем души. Малко бяхме закъснели. Чухме силен шум, видях огромна светкавица. Майка ми падна на пода – беше ранена. Аз просто хвърлих багажа и паднах на пода. Отнякъде изскочи дете, момченце, кървеше много. Опитах да попия кръвта му с кърпичка, но не беше достатъчно. Имаше две бомби”.

Това разказва друг свидетел на трагедията на летището, цитиран от “Ню Йорк Таймс”.

Жером Деланоа, друг пътник, очевидец на ужаса от тази сутрин разказа, че е бил в интернет кафене, близо до гишето за прием на пътници на “Делта Еърлайнс”, когато чул оглушителен шум. „Имаше две експлозии – една голяма и една малка”, каза той. „Първата взриви стените и всичко. Избухнаха пламъци. Първата беше по-голямата. Тя счупи всички прозорци”, казва той, цитиран от „Ню Йорк Таймс”.

Белинда Хау – пасажер от Малайзия, която е била в Брюксел за ваканция, споделя, че била на опашка да се чекира за полет на “Етихад Еъруейс” когато е чула взрива. “Бях последният пасажер на опашката. Бях много близо до първия взрив. Всеки крещеше”. Тя веднага се обърнала към на сина си, с когото е пътувала и който е със синдром на Даун: “Трябва да бягаш!. Кракът ме боли”. “Мисля, че той изпадна в паника. Оставих си багажа, задърпах го и побягнахме. Преди да го направим, имаше още една бомба”, продължава тя.

Алън Мербаум, който пристигнал на летището от Вашингтон, коментира, че почти е избегнал взрива. “Чух нещо, което звучеше като тъп звук за минута или толкова, преди 8 ч. сутринта. Звучеше все едно, че нещо е паднало от каросерията на камион. После, 20 секунди по-късно, чух силна експлозия и веднага разбрах какво е. Видях дим да излиза от предния вход на летището”, разказва Мербаум.

Разузнаването

Представители на спецслужбите на Русия предупредили властите в Брюксел, че в Белгия през февруари са влезли трима джихадисти от Беларус, които подготвят атентати. Това съобщава източник от руските служби пред lifenews.ru.

Според него Иван и Алексей Добваш са заминали заедно със съотечественика си Марат Юнусов в Белгия в края на февруари. Известно е, че 27-годишния Алексей Добваш първи е приел исляма и е започнал да общува с радикалните. Под влияние на по-големия си брат и по-малкият 23-годишен се включва в групировката.

Според данни на руски силоваци братята били в един от отрядите на ДАЕШ в Сирия. След като преминали бойна подготовка и инструктажи заминали за Европа.