Начало Новини Околна среда Кампания за събиране на опасни отпадъци

Кампания за събиране на опасни отпадъци

1070

Над един тон опасни отпадъци събраха и тази година десетки доброволци във Велико Търново. Инициативата е част от мащабна кампания, която се провежда за трета поредна година и в старата столица. Целта е да се опази околната среда чрез правилно събиране и предаване на токсични и опасни за здравето битови отпадъци, които вече са излезли от употреба.

Оказва се, че най-много опасни отпадъци се събират в домовете. След ремонт остават опасни за здравето препарати, материали, бои и лакове, вредни изпарения. Еколозите предупреждават, че безразборното им изхвърляне е опасно за околната среда.

Сийка Терзиева – организатор
“Гражданите биха могли да предадат лекарства с изтекъл срок на годност, живачни термометри, бои, лакове, пяна, която е използвана за изолация на дограмите, използвани киселини, основи.”

Мирослава Цонева – н-к отдел „Околна среда” – Велико Търново
“Тези отпадъци се събират кампанийно. за тях трябва специален режим за обезвреждането им, в съответствия с изискванията на Закона за управление на отпадъците.

В обособените мобилни пунктове се предават още негодни за употреба батерии, акумулатори и автомобилни гуми, както и старо електрическо оборудване, бяла и черна техника.”

Красимира Димова – жител на Велико Търново
“Луминисцентните лампи съдържат живак, който е опасен за здравето на хората, така че по-добре наистина да се предадат на определени места.”

Сийка Терзиева – организатор
“След приключването на работата на пункта отпадъците се насочват към лицензирана площадка, а в последствие се насочват към съоръжение за изгаряне, което е разположено в Германия.”

Следващите кампании за събиране на опасни отпадъци във Велико Търново ще се проведат през юни и октомври тази година.