Начало Новини Политика Клавдия Ганчева, народен представител: Ние от ГЕРБ продължаваме да поддържаме нашите аргументи,...

Клавдия Ганчева, народен представител: Ние от ГЕРБ продължаваме да поддържаме нашите аргументи, че може да се гласува в повече от една избирателна урна

842
Клавдия Ганчева
Клавдия Ганчева

Ние от ГЕРБ продължаваме да поддържаме нашите аргументи, че може да се гласува в повече от една избирателна урна. Това каза в интервю народният представител от Великотърновски многомандатен район от ПП ГЕРБ Клавдия Ганчева. Тя поясни, че това би могло да се отрази положително за ускоряване на процеса на гласуване, би могло и да възпрепядства всякакви манипулации и спекулации преди и около Секционните избирателни комисии, когато се образуват опашки.

„Това наше предложение не получи достатъчна подкрепа, включително и от партньорите ни. Тази мярка би могла да се осъществи от ЦИК при нужда, стига да има желание и кураж“, поясни Клавдия Ганчева. Що се отнася до гласуването с така наречения отрицателен вот “Не подкрепям никого”, тя заяви, че целта на една такава промяна трябва да бъде утвърдените принципи, които са в Конституцията и с оглед свободата на волята на избирателя.

„Това изменение потвърждава тази воля, както и равенството на гласа, защото избирателите, които до момента нямаха свой избраник, за когото да гласуват, пускаха невалидна бюлетина и не участваха в гласуването. Това е в унисон с мнението на Европейската конвенция за правата на човека, че задължителното гласуване е по отношение на явяването на избори, но не и по отношение на избора. Това дава опция, която ще осветли и ще конкретизира вота на избирателя, включително и ще дисциплинира участниците да могат да поставят политически програми, платформа и послание, които да впечатлят избирателя и да провокират неговата активност“, допълни Клавдия Ганчева.