Начало Новини Култура Кой прави културата? (и на 9 Май 2016)

Кой прави културата? (и на 9 Май 2016)

883

Синдромът Бокова се появи в две събития в България – избиране на нов председател на Българската Социалистическа Партия под чадъра на вечния партиен активист – Ламбо (Стефан Данаилов – символ на “Ние сме на всеки километър”) и директното излъчване на Деветомайския парад от Москва. Интересно е дали Бокова ще се появи на парада и ако не, защо не? Аз нямам отговор.

Общо е мнението, че новият председател е политическа фигура – другарка, която ще трябва да създаде контекст, стратегия и дизайн комунистите да се върнат на власт. Те изглеждат така освирепели за власт, че могат и голи да се съблекат, само и само да вземат отново властта не под чадърите на други партии и в тайните държавни структури, а със собствената си партия.

Парадът в Москва е тъжна за световната култура история! Руснаците, които винаги са били поне сто година назад от развитите за времето цивилизации, с този парад стават комични. Днес, гледайки парадът (ако някой го гледа), хората си мислят за жертвите на Сталин, а сега и на Путин – не за демонстрираната “мощ на руската армия”.

Човешкото мислене не е компютър, а жива материя със скенирана информация, която се трансформира по различен начин, но най-често не по желания на идеологията. Затова американската нация е най-великата в света, тъй като показва и днес, че една нация може да е велика без да е идеологизирана, без да разчита на идеология и която е в състояние да приеме всяка култура и бързо тя да стане част от американската култура. Това е антитезата на монохромната руска култура, която е 99.99% идеология и 1% дисидентска (по правило прогресивна) култура. Ако някой слуша Висоцки или Лолита вместо да гледа военния парад, при всички случай съзнанието му ще роди емпатия, докато гледането на парада може да въодушеви само тези, които очакват руския ботуш да стъпи в двора им и да създаде диктатурата, която комунистите наистина обичат със цялото си сърце – диктатура на абсолютната власт и абсолютното унищожаване на културата, превръщането ѝ в сапун, с който си измиват ръцете да нови анти-човешки престъпления.

Следователно, 9 май 2016 не е ден на руския парад в Москва, а на безкрайната негативна реакция срещу парада, особено на Facebook, където неформалните групи лесно филтрират истината и я превръщат в истинска ценност.

С други думи, на 9 май 2016 културата не я правят падарчиците в Москва, а тези, които задават въпроса на въпросите: Путин, докога ще се опитвате да връщате Студената война в света? Вие може и да си мислите, че това е парад на руската мощ, но зад всеки Ваш войник хората днес виждат безбройните жертви на комунистическите режими!

Конкуренцията с военния парад на Путин започна преди 9 май и бе спечелена на Facebook още на 8 май, когато мислещите хора направиха друг парад – парад на културата, с който не само победиха, но и показаха истинското място на Путин – в задния двор на историята! Парадът на културата казва НЕ на фалшивите ценности и Да на хуманността, НЕ на стремежа към диктатури и ДА на културата. Тази победа е не само важна днес, но и пътеводна към следващата още по-голяма победа – без Путин и с една Русия, която ще преосмисли цялата си история и ще намери път, по който да тръгне да не бъде винаги 100 години след цивилизацията, а в една редица с хуманистичния свят, който е свят без тероризъм, комунизъм, фашизъм, ционизъм, религиозен фанатизъм и социопати-лидери!

Кой прави културата? (и на 9 май 2016) – не властта и фанатичните идеологии, а мислещите хора с параметрите на хуманността.

Автор: Лолита Николова