Начало Новини Благотворителност 670 лева бяха събрани на миналогодишния Благотворителен коледен базар в СУ „Емилиян...

670 лева бяха събрани на миналогодишния Благотворителен коледен базар в СУ „Емилиян Станев“

817

За втора поредна година великотърновското училище „Емилиян Станев“ организира Коледен благотворителен бал. За каква инициатива ще бъдат дарени събраните средства разказа Антоанета Палангурска, преподавател в учебното заведение.

“Коледният благотворителен базар е по проект “Арт нуво – Ре нуво“ по програма „Еразъм +“. Това е третата година от работата ни по този международен проект. Коледният базар е насочен към двама дванадесетокласници от СУ „Емилиян Станев“, които по стечение на неблагоприятни обстоятелства са останали без родители или с един родител. Събраните средства ще бъдат разделени и ще им бъдат дадени. Това, което ще се предлага на благотворителния базар са медальони от стъкло и дърво, рисунки върху стъкло и огледала, картички, които са изработени в часовете по графичен дизайн, коледна украса, изработена в отделни ателието в извънкласна дейност, разделители на книги, календари и други по-дребни неща. Това е вторият благотворителен базар, който реализираме по проекта. Миналата година също правихме такъв и тъй като беше много успешен решихме да го повторим тази година. Той ще бъде отворен в навечерието на един от най-хубавите празници, в очакване на доброто. Другата ни цел е да се развият уменията на учениците, свързани и заложени по нашия проект в стила Арт нуво и разбира се наистина да покажат най-доброто, което могат, защото в нашето училище паралелките са насочени по посока на изкуствата.

Много малко от нещата са правени в редовните часове. По-голямата част са от извънкласните дейности, особено рисуването по стъкло. Мисля, че само картичките са правени в редовните часове. Всичко останало е правено в уъркшопове, които са провеждани с колегите Светлана Бенкова, която е преподавател по информационни технологии, Бояна Пеева, преподавател по изобразително изкуство и Маргарита Рачкова. Тоест предметите, до голяма степен, са реализирани в извънкласна дейност.

Миналата година средствата бяха дарени на един третокласник от нашето училище, което страдаше от психични заболяване. Парите бяха дарени в подкрепа на неговото лечение. Тази година също искахме средствата да са по посока на наши ученици. Двамата ученици, за които ще дарим събраните средства тази година, имат по-специфични случая. Средствата ще отидат за подкрепа на реализацията им след завършване на средното им образование. Балът им ще бъде поет от фирмите, които ще реализират баловете.

Събраната сума беше 670 лева.

Нещата ще бъдат изложени във фоайето на СУ „Емилиян Станев“ на първия етаж. Откриването ще се състои следобед в 16:30 часа. Предметите ще останат докато се продадат. От опита ми през миналата година, мога да кажа, че продуктите се реализираха в рамките на 4 дни. Предполагам, че до 16 декември всички ще бъде продадено. Надявам се и по-бързо да се съберат пари. Целта ни е да поемем поне първата такса на първата година от обучението за висше образование на двамата ученика.”