Начало Новини Здраве Координатори по донорство от областта получиха сертификати от Института по донорство и...

Координатори по донорство от областта получиха сертификати от Института по донорство и трансплантации в Барселона

1083

Д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова – координатори по донорство за Великотърновска област преди броени часове  получиха своите сертификати за успешно проведено обучение в Института по донорство и трансплантации в Барселона. Това ги превръща в пълноправни международни обучители на координатори по донорство.

Обучението, което преминаха двете специалистки по анестезиология, бе дистанционно/електронно в Интернет среда, посредством специална платформа, с хорариум от над 100 часа, в 6 модула и за срок от 2 месеца. След всеки модул те положиха изпитен тест, за чието преминаване на по-горно ниво се изискват поне 80% верни отговори. Финалният им тест включваше 60 въпроса, с време за отговор 3 часа /по 3 мин. на въпрос/ и праг от поне 80% верни отговори, съобщиха от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” в старата столица.

Разходите за обучението на д-р Маринова и д-р Лъчезарова бяха поети от Изпълнителната агенция по трансплантация в България /компетентният орган за управление, координация и контрол на трансплантацията у нас/, като израз на поощрение и благодарност за безотказната им ангажираност, труд и усилия в прокламирането и управлението на процесите по донорство.

Двете  лекарки са сред малцината медици у нас почерпили опит от водещата в Европа и света държава първенец в областта на донорството – Испания. През 2015 г. там са били извършени 5,000 трансплантации, а 85% от испанците приживе са изразили съгласие да дарят органите си в случай на смърт.

Преди дни в МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” бе регистриран 7-ми случай на мозъчна смърт за тази година. Потенциален донор е 66-годишна жена, с рядката кръвна група АВ. Единствената й близка и законен наследник е нейната племенница, която е дъщеря на брата на починалата. Младата жена не успя да продължи живота на леля си след смъртта, въпреки изричното ѝ желание тя да стане донор и да спаси живота на поне един от 24-те потенциални реципиенти на сърце у нас. Пречка в случая се оказа действащото към момента законодателство, уреждащо условията и правилата за трансплантация на органи, тъкани и клетки в хуманната медицина.

Обучителна лекция по темата за работещите медици и професионалисти по здравни грижи в най-голямото лечебно заведение в област Велико Търново и техни колеги от други лечебни заведения ще направят д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова.