Начало Новини История „Кубинският квартал“ ще разкаже как кубинци правеха салса партита в квартал „Асенов“...

„Кубинският квартал“ ще разкаже как кубинци правеха салса партита в квартал „Асенов“ преди 30 години

1321

Имаме удоволствието да ви поканим на събитието “Кубинският квартал” (Barrio Cubano) в рамките на Месеца на испаноезичните държави във Велико Търново.

Емоционално събитие за връзката на Велико Търново с кубинската култура ще овенчае Месеца на испаноезичните държави в старата столица. На 27 май от 13:00 ч. в изоставената сграда на бившия Културен дом на завод „Мавриков“ в квартал „Асенов“ ще се проведе дискусия и фотографска изложба за миналото на квартала.

През 80-те години на XXв. много на брой кубинци живеят във Велико Търново. Младите мъже учат военно образование в Националния военен уневерситет „Васил Левски”. Младите жени работят в завод „Мавриков“. Именно върху този аспект от съвместния живот на великотърновци и кубинци акцентира събитието „Кубинският квартал“.

„Бихме искали да потопим гостите максимално в латино културата, като в същото време потвърдим усещането, че тя не чужда на град Велико Търново, била е и продължава да бъде част от случващото се около нас“, казва Георги Бъчваров от PR агенция „Властелини“, един от организаторите на „Кубинският квартал“ и “Mes Hispanico”.

Оказва се, че събирането на тази част от историята на Велико Търново не е толкова лесна. „Хващайки  се за историята през гледната точка на днешното време, ще се постараем да предадем неподправено всеки един детайл на миналото, до който достигнахме в периода на нашето няколко месечно и скромно търсене“, допълва Галин Попов от VT Events и ТАМ – пространство за култура и социални инициативи. „Това, което запали нашия интерес, не беше свързано с изпълнението на работните планове на завод „Мавриков“, а фактът, че тези далечни съмишленици по партийна линия пристигат от Куба, работят, живеят и с културните си различия произвеждат една по-пъстра и танцувална великотърновска реалност в ранните 80-те години на миналият век“, казва още Попов.

В дискусията ще участват хората от квартала – съседи и приятели на кубинските работнички, бивши служители и директори на завод „Мавриков“, краеведи, артисти и др.

Специален гост на дискусията ще бъде Мигел Родригес – един от курсантите на НВУ през 80-те, който се връща в България и от 23 години ръководи най-голямата школа за салса в София.

„Кубинският квартал“ продължава и с програма за танцуващите салса. Пет урока за тях са подготвили професионални инструктори. Занятията ще се проведат във фоайето на Интерхотел „Велико Търново“ от 15:30 ч. на 27 май. От 22:00 ч. започва и салса парти, което ще продължи до зори.

Специален гост за уроците и партито е французинът Юсниел Брюнет, който има кубински корени и е сред най-уважаваните инструктори по кюбан салса в Европа. Той ще изнесе два урока пред участниците във събитието.

Месецът на испаноезичните държави във Велико Търново за поредна година включва събития, посветени на испаноезичната култура и българо-испанските взаимоотношения през месец май във Велико Търново. Организатори на събитието са Институт Сервантес, съвместно със сдружение “VT EVENTS” / “ТАМ” – пространство за култура и социални инициативи и PR агенция „Властелини“.