Начало Новини Изкуство ВТУ показва творби от Международния конкурс за екс либрис

ВТУ показва творби от Международния конкурс за екс либрис

863

Мобилната изложба, която включва 8 постера, представя отличените творби в дванадесетте издания на Международния конкурс за екс либрис, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

Уникалната експозиция е показана по време на XV-та Национална научна конференция с международно участие “Библиотеки – четене –комуникации”, която се проведе в зала „Конфуций” на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Темата на форума беше “Дигиталната конверсия на книжовното и културно-историческо наследство”. Съорганизатори на инициативата бяха Народна библиотека „Петко Р. Славейков и Асоциацията на университетските библиотеки.

Изключително голям беше интересът към мобилната изложба и по време на нейното гостуване в Народна библиотека „Петко Р. Славейков”, където тя беше посетена както от читатели на културния институт, така и от много гости на Велико Търново.

Сред авторите, чиито творби могат да се видят в експозицията, са носителите на Голямата награда на конкурса: Румен Михайлов, Веселин Дамянов – Вес, Полина Петрова, Ивелин Широв от България, Павел Хлавати от Чехия, Каяуко Джино от Япония, Пламенко Кенджич от Хърватия, Снежана Кезеле от Сърбия, Такао Сано от Япония, Серик Кулмешкенов от САЩ и Евгения Гершанович от Германия.

Мобилната изложба се реализира с финансовата помощ на Община Русе по Програма „Култура“ за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата.