Начало За Забава Музика Международен фестивал на духовите оркестри – град Велико Търново

Международен фестивал на духовите оркестри – град Велико Търново

1123

Международният фестивал на духовите оркестри се провежда всяка година в навечерието на 22 септември – Деня на независимостта на България, и продължава 4 или 5 дни. Той е част от цялостната културна програма на община Велико Търново. Фестивалът е първият по рода си в България.

Организатор е Фондация „Международен фестивал на военните оркестри”, чиято цел е развитие и популяризиране на военното музикално творчество. Съорганизатори на фестивала са община Велико Търново и Националният военен университет „Васил Левски” – гр. Велико Търново.

За първи път фестивалът се организира през 2006 г. във Велико Търново. Участие вземат 4 български и 3 чуждестранни оркестъра – представителни военни духови оркестри от Белгия, Франция, Украйна, България. Изнесени са концерти пред възпитаниците на СОУ „Емилиян Станев” – гр. Велико Търново, курсанти и войници от Националния военен университет „Васил Левски”, както и незабравими вечерни шоу спектакли на всички оркестри в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” – гр. Велико Търново.

Второто издание се провежда през септември 2007 г. в градовете Велико Търново и Стара Загора. Участие вземат 2 български и 2 чуждестранни оркестъра.