Начало Новини Бизнес Нараства потреблението на пълномаслено кисело мляко, смята експертът Михаела Христова

Нараства потреблението на пълномаслено кисело мляко, смята експертът Михаела Христова

994

Нараства потреблението на пълномаслено кисело мляко и айрян, каза на пресконференция във Велико Търново Михаела Христова, изпълнителен директор на млекопреработвателното предприятие “Лактима-Балкан”.

Според нея през тази година пазарът на пълномаслени и високомаслени кисели млека с над 3.6 процента масленост е нараснал с десет процента. По думите ѝ, една от причините е, че млеката с по-голяма масленост допринасят за по-пълноценното усвояване на мастноразтворимите витамини и минерали в организма.

Хората са все по-информирани, а пазарът предлага богата гама за техния избор, отбеляза тя.

Друга тенденция, според нея е увеличеното потребление на айрян, приготвен в производствени условия. До този момент на 2016 година, пазарният му дял в млечния сектор се е увеличил с 18.2 процента, спрямо същия период на миналата година, посочи Христова. Причините според нея е по-удобната разфасовка под формата на бутилка, а не кофичка и високата хигиена при производството му.

“При нас хигиената е на фарма ниво, а лабораторните проверки на суровината започват още при приемането ѝ”, отбеляза тя.

Като тенденция в млечния сектор Христова очерта налагането на био продуктите и посочи, че предстои те да заемат все по-висок пазарен дял.

За тази година, по данни на МЗХ, броят на биосертифицираните производители е нараснал близо два пъти.

Експертът прогнозира, че цените на млечните суровини нарастват лавинообразно, а причината е в европейските мерки за намаляване на субсидиите при фермерите. Христова отчете, че цените на висококачественото мляко са се увеличили 70 процента.

Въпреки трудностите, в продължение на 20 години, ние като преработватели подкрепяме производителите на висококачествено мляко и поддържаме чудесни отношения с фермерите от Великотърновския регион, посочи Христова.

Лактима Балкан е българска компания, специализирана в производството на мляко и млечнокисели продукти. Базирана е във Велико Търново и започва модерното си развитие през 1996 г., но е приемник на създадения още през 1957 г. млекозавод в града.