Начало Новини Образование Национален фестивал събра учители в Лясковец

Национален фестивал събра учители в Лясковец

1024

Четвърти Национален фестивал на клубовете по Активно учителство се проведе в Лясковец. Двудневното събитие събра над 50 участници от различни градове, като домакин беше нашето училище СУ „Максим Райкович”. Освен учители от 8-те учителски клуба, гости на фестивала бяха и представители от Фондация „Отворено общество”, гост от регионалното управление на образованието Боянка Димитрова – старши експерт обществени науки и гражданско образование, както и учители от Панагюрище и Бургас. В първия ден при откриването участниците в учителската среща бяха поздравени от мажоретния състав и вокална група „Синигерчета” при СУ „М. Райкович”, а приветствия поднесоха кметът-домакин д-р Гецова, директорът на училището Даниела Арабаджиева и Марияна Георгиева – национален консултант на „Активно учителство”. През втория ден гостите разгледаха забележителностите на града – Петропавловския манастир и Музея на гурбетчийското градинарство, запознавайки се с историята на Лясковец, с градинарството и лозарството и опитвайки от местните вина в единствения по рода си в България музей на градинарите.

Моделът „Учителско лидерство” се прилага в България от 6 години, като ментор на работата в учителските клубове е проф. Дейвид Фрост от Университета в Кеймбридж. Учителите от години работят заедно с представителите на Институт „Отворено общество” и с колеги от  Международната мрежа на водещите учители, подкрепяна и развивана от проф. Фрост в повече от 10 европейски страни. В резултат на прилаганата методика и подход за насърчаване на водещата роля на учителите за подобряване работата в училище и за повишаване качеството на образователните резултати, в България функционират 8 клуба на активни учители – по два в градовете Велико Търново и Враца, три в морската столица Варна и нашият при СУ „Максим Райкович” град Лясковец. От 2012 година клубовете провеждат ежегоден Национален фестивал, на който се дискутират въпроси, свързани с видовете подкрепа и обратна връзка за професионално развитие на учителите, стандарти за учителската професия, включването на родителите, приоритетите в образователните политики, новият закон за училищното и предучилищното образование, приоритети в бъдещите образователни проекти в програмния период 2014-2020 г. и др. Всеки фестивал има и своето мото. Тази година в Лясковец четвъртото му издание протече под мотото „Активността е ключът”, а през годините той е преминавал под наслов „Ние не чакаме Супермен”, „Образованието е това, което дава свобода”, „Защо-то съм учител?!”.

СУ „Максим Райкович“, град Лясковец е част от европейската мрежа „Международно учителско лидерство“ oт 2010 г. Учитeлитe cпoдeлят coбcтвeни идeи зa пoдoбpявaнe нa paбoтaтa c yчeницитe, квaлификaциятa нa пepcoнaлa, paбoтaтa c pодитeлитe, paзвитиeтo нa yчилищeтo и нa cъздaдeнaтa интepнeт-бaзиpaнa пpoфecиoнaлнa пeдaгoгичecкa мpeжa.

Моделът позволява учителите да станат откриватели на успешни практики, да разработват свои методологии за преподаване и да откриват нови форми на партньорство с родители и общественост. Учителското лидерство дава възможност да се преодолеят ограниченията на традиционните подходи за продължаване на професионалното развитие като стратегия за подобряване на училището чрез мобилизиране на огромния неизползван потенциал на учителите като лидери на иновациите. Същевременно учителите имат възможност да изследват своите ценности, убеждения и цели, да развиват собствено виждане по отношение на методите за подобряване на практиката си и да създават и прилагат собствени стратегии за професионална промяна и постигане на успех. Лидерството е замислено като ключово измерение на ролята на учителите, независимо от останалите специални роли и отговорности в организационните структури на училищата. То не е лидерство в смисъла на роля, позиция, статус, власт, но включва лидерско поведение като: влияние и пример, вдъхновяване, инициативност, подкрепа, отговорност и стимулиране на поведение на учене през целия живот и оценяване и насърчаване на полезно поведение. Инструментите, които се ползват в рамките на модела са свързани с получаване на професионална обратна връзка, подкрепа, умения за самонаблюдение и рефлексия, личностно и професионално развитие, както на всеки учител, така и на учителската общност.

По време на четвъртия фестивал в Лясковец екипите направиха ретроспекция на изминалите 5 години от съвместната си дейност, обсъждаха що е качествено образование, визията на водещите образователни системи за качество, ролята на учителя и другите заинтересовани страни за постигане на качествено образование, водиха дискусия как да подобрят имиджа на учителите в тяхното училище, детска градина, общност. Всеки екип си избра държава, за която да се подготвя. СУ “М. Райкович”, избра Италия, ДГ “Звънче”, гр. Враца – Китай, СУ “Емилиян Станев” гр. Велико Търново – Белгия, Индия, Германия, СУ “Вела Благоева” – САЩ, СУ “Гео Милев” Варна – Полша и Малта, ОДЗ “Звънче” гр. Враца – Англия и Швеция, а ДГ “Приказка”, гр. Варна – избра Южна Корея. Учителите представиха и проучването си “Образът на учителя в литературата, в медиите, в очите на родителите, във филмите, в очите на учениците, в обществото, сред колегите, във фолклора”. Домакините от Лясковец представиха Подходът “Реджо Емилия” – Италия. Това е образователна философия, фокусирана върху предучилищното и начално училищно образование. В центъра на философията стои естественото развитие на децата, както и близкото им отношение към средата. Философията на “Реджо Емилия” се базира на определени принципи: децата трябва да имат някакъв контрол върху насоките на своето обучение, трябва да могат да учат чрез опита, като осезават, движат се, слушат, виждат и чуват, трябва да имат възможност да изграждат своите отношения с други деца и околния свят и да имат множество възможности да изразяват себе си. В края на конференцията си всички заедно планираха нови клубни инициативи, дадоха идеи за партньорства, съвместни проекти, статии, уеббазирани обучения и бъдещи срещи.