Начало Новини Образование Национална студентска олимпиада по компютърна математика откриват във ВТУ

Национална студентска олимпиада по компютърна математика откриват във ВТУ

971

Пета Национална студентска олимпиада по компютърна математика “Акад. Стефан Додунеков” ще се проведе от 28 до 30 октомври във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, съобщиха от пресцентъра на висшето училище. Организатор и домакин на събитието е Факултет “Математика и информатика”.

Паралелно с олимпиадата ще се проведе и първото Национално състезание по компютърна математика за ученици. В него факултетът е съорганизатор с Профилирана природо – математическа гимназия “Васил Друмев”, която ще бъде и домакин на събитието.

Олимпиадата привлича някои от най-добрите студенти в българските университети с бакалавърски и магистърски програми в областта на математиката, информатиката, компютърните науки и други сродни специалности.

Тази година за първи път в България стартира подобно състезание и за ученици. Добре известно е, че компютърната математика е сред задължително изучаваните дисциплини във водещите университети по света с такива специалности. Най-добрите състезатели по компютърна математика са и сред най-добрите студенти-информатици. Знанията по компютърна математика дават едно допълнително и рядко срещано качество у бъдещите програмисти, което се оценява високо от софтуерните фирми, съобщиха още от пресцентъра на ВТУ.