Начало Новини Здраве Община Велико Търново ще съфинансира участнието на белодробната болница в европейски проекти

Община Велико Търново ще съфинансира участнието на белодробната болница в европейски проекти

971

Община Велико Търново пое ангажимент да съфинансира участието на белодробната болница „Д-р Трейман” в европейски програми и проекти. Това решиха местните парламентаристи на сесия в четвъртък. Общинският съвет гласува предложение на инж. Станислав Рашков от групата на Патриотите, който настоя болницата да бъде подпомогната заради разликата от около 260,000 лв., която се явява в придобиването от страна на общината на сградата на заведението на ул. „Караминков”.

Имотът е с пазарна оценка от 880,000 лв., а общината го взема заради дълг от страна на бившия диспансер от 617,891 лева, представляващи главници, лихви и неустойка по договори за заем от 2012 и 2013 година, както и задължения за местни данъци и такси и дължимите за тях лихви.

Белодробната болница изтегли заема, за да погаси задълженията си към доставчици и други спешни плащания. За съжаление обаче тя не успя да погасява вноските си към Общината. В момента лечебното заведение продължава да има немалки задължения и към други институции и доставчици, което отново налага спешното им изчистване и стартиране на оздравителна програма за подобряване на дейността му. Днес местният парламент утвърди избора на спечелилата конкурса за управител д-р Стела Дечева.

Според нея допълнителни източници на финансиране на белодробната болница могат да бъдат новоразкрити отделения по детска пулмология и алергология, както и социализирането на средата около стационара, което да го превърне в място и за долекуване на пациенти със съответните клинични пътеки.