Начало Новини Криминална хроника Оставиха в ареста брата близнак прострелял двама от ъндърграунда на Търново

Оставиха в ареста брата близнак прострелял двама от ъндърграунда на Търново

988

Апелативният съд във Велико Търново постанови постоянна мярка “Задържане под стража” за Станчо Станчев от Павликени, който заедно със своя брат близнак Илия през януари тази година простреляха двама гангстери в старата столица.

Кървавата саморазправа между криминално проявените братя Станчо и Илия Станчеви и представителите на подземния свят Айдън Юсеинов-Анди /45 г./ и Карамфил Бижев /32 г./ се е разиграла в офис на ул. “Асен Златаров” зад театъра.

30-годишните братя, известни с прозвището “Червеите”, които са от цигански джебчийски клан пристигнали в старата столица, за да си върнат дадени преди време срещу паричен заем златни пендари. Те събрали пари и поискали да си откупят семейното злато, но Юсеинов и Бижев отказали да им го върнат. Заради това близнаците се въоръжили и нахлули с взлов в офиса, за да си вземат алтъните.

Докато тършували обаче наемателитена помещението се върнали заради забравен мобилен телефон и неканените гости открили по тях огън. Два куршума поразили Карамфил Бижев във врата, а куршум ударил в корема Айдън Юсеинов-Анди. Като по чудо той се оттървал с лека повърхностна рана, тъй като бил уцелен в катарамата на колана. Бижев бе откаран в “Пирогов”.

Близнаците напуснали арената на престрелката, но след 4 часа били задържани в дома им в Павликени.

Магистратите от апелативната инстанция не приеха искането на Станчо Станев за налагане на по-лека мярка за неотклонение и постановиха той да остане в килията заради опасност да се укрие или да извърши ново престъпление.

Станчо Станев е привлечен като обвиняем с постановление на Окръжната прокуратура във Велико Търново за извършеното престъпление в съучастие с брат си.

„Във въпросната нощ Станчо Станев употребил сила и заплашване, като извършил опит за убийство на две лица и по отношение на него деянието представлява опасен рецидив. Съдът прие за основателни доводите на прокуратура, че за престъпленията, за които е привлечен като обвиняем се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор, без замяна. Деянието е извършено при условията на опасен рецидив. Осъждан е 16 пъти и съществува реална опасност, да се укрие или да извърши ново престъпление. От друга страна, по делото са събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че е автор на извършено престъпление”, съобщиха от Апелтивната прокуратура в старата столица.

Така за трети път Апелативният съд уважи становището на прокуратурата и потвърди най-тежката мярка – задържане под стража. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Илия Станев пък е в затвора, където изтърпява наказание по влязла в сила присъда.