Начало Новини История В София бе издигнат паметник на Цар Самуил

В София бе издигнат паметник на Цар Самуил

1156

На тържествена церемония в столицата бе открит паметника на българския владетел цар Самуил (997-1014 година). Той бе поставен до базиликата “Света София”.

Церемонията протече при сериозни мерки за сигурност. Държавният глава Росен Плевнелиев прие почетния строй на националната гвардейска част, прозвуча националният химн. Много граждани също дойдоха да почетат паметта на цар Самуил.

Монументът бе осветен от българския патриарх Неофит.

“България ще има своя държавен знак на почит за нейния велик цар Самуил. Помним делото и саможертвата на Самуил, които ни показаха как се борят за държавата до последн дъх. Делото на Самуил е на почит и днес”, каза държавният глава.

Статуята на самия цар е висока 4 метра, а постаментът, на който стои, е висок 2.20 метра. Издигането й е част от програмата за честванията на 1000 години от смъртта на великия български владетел. Автор на скулптурата е Александър Хайтов, чийто проект спечели конкурс сред 21 проектни предложения.

Решението за определяне на мястото на паметника е взето от второто служебно правителство с министър-председател проф. Георги Близнашки. То е избрано на база исторически сведения, според които бащата на цар Самуил – Никола, е бил комит на област Средец.

В рамките на отбелязването на годишнината от гибелта на цар Самуил, България е предприела и действия за връщане на костите на владетеля у нас, които сега се намират в Солунския музей за византийско изкуство.