Начало Новини Криминална хроника Парапланерист от Търново се преби под Бузлуджа

Парапланерист от Търново се преби под Бузлуджа

720

37-годишен мъж от Велико Търново е пострадал тежко при опит да излети от площадка на връх Бузлуджа в събота. Инцидентът с Христо Стефанов е станал около обяд при опит да излети с крилото си недалеко от хижа Тонзос. Поради грешка на начинаещия пилот крилото се сгънало и той паднал върху камънака от близо 20 м височина. Негови приятели са се обадили на телефон 112, след което е пристигнал реаномобил на ЦСМП-Казанлък. Раненият е откаран там, късно следобед все още се очакваше да премине на скенер. Според здравните служители имал множество фрактури по цялото тяло, но нямало застрашаващи живота му увреждания.

Местата край връх Бузлуджа са едни от любимите за парапланеристите от цялата страна, макар термиката на въздуха да не сравнима с тази над Карловския Балкан. Една от причините за наплив от мераклии да летят точно в този район е че не се плащат инкакви такси.

Летенето на начинаещия Стефанов е напълно незаконно, твърдят опитни парапланеристи, те припомнят, че с него при всички случаи е трябвало да има обучаващ го, а двата задължително е трябвало да поддържат радиовръзка. Експрети припомнят, че родното въздушно пространство е два вида – контролирано (клас C) и неконтролирано (клас G). Където не е указано друго е G пространство, но само до 10,000 фута или 3,048 метра – над 3,000 метра навсякъде в БГ е C пространство. G пространство е до 9,500 фута или 2,900 м. защото има буферна зона за безопасност). Парапланерите имат законно право да летят само в клас G пространство.